Mališani iz Dnevnog centra za djecu u riziku dali svoj doprinos „Zelenoj Bijeljini“

09.11.2022. - Aktuelno

Danas se u Dnevnom centru za djecu u riziku radilo na ozelenjavanju dvorišta. Ova akcija će biti provedena u pet škola tokom ovog mjeseca, a time će gradske zelene površine biti bogatije  za šest stotina i jednu sadnicu.

Grad Bijeljina u okviru strateškog koncepta Grin Bijeljina (Green Bijeljina) i ove godine sa partnerima radi na ozelenjavanju grada.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da je Gradska uprava svjesna značaja ekoloških tema i zato se radi na tome da Grad kroz budžetiranje za sljedeću godinu predvidi iznos od 250.000 KM  za izgradnju novog parka  u naselju Knez Ivo od Semberije, na površini od 14.000 kvadratnih metara.  Za Grad su vrlo važne ovakve akcije da bi sve površine, koje su prikladne za ozelenjavanje.

“Radna grupa koja je formirana na nivou Grada će uskoro izaći na teren kako bi ustanovila načine za prevazilaženje problema zagađenosti vazduha, koji je, nažalost, već duži niz godina prisutan u našem gradu i rješenja oko alternativnih izvora energije, korištenja geotermalnih izvora  i gasifikacije”, rekao je Petrović i dodao da je u pripremi odluka koja se tiče zamjene peći na čvrsta goriva u sklopu individualnih gazdinstava i višeporodičnnih stambenih objekata.

“Neke prakse u drugim jedinicama lokalne samouprave su dale dobre rezultate, što je opšti javni i zdravstveni interes, tako da ostajemo posvećeni misiji da Bijeljina bude bolje mjesto za život “, kazao je gradonačelnik Petrović.

Suština današnje akcije, u kojoj su svoj doprinos dala i djeca, jeste da oni od malih nogu nauče koliko je važno čuvati životnu sredinu.


“Sa svim školama smo postigli dogovor da po jedno odjeljenje bude vlasnnik određenog broja sadnica koje će oni u toku svog školovanja da njeguju, održavaju i zalivajui tako nauče koliko je sve to važno za očuvanje životne sredine, a time i za naše zdravlje”,  rekla je Ankica Todorović iz gradskog  Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.


Korisnica Dnevnog centra za djecu u riziku rekla je da je sa zadovoljstvom učestvovala u današnjoj akciji.

“Naučili smo da je značaj ozelenjavanja našeg centra, prije svega, da pročistimo vazduh, a danas su uz nas iz ovog centra u sadnji učestvovala i djeca iz vrtića „Petar Pan“ i imali smo predivno druženje “, dodala je ona.

Izvor:Gradbijeljina