Lift nije imao upotrebnu dozvolu? (Foto)

29.12.2022. - Aktuelno

Lift koji se danas otkačio u ulici Novice Cerovića u Boriku nije imao upotrebnu dozvolu, nezvanično saznaje portal Banjaluka.com.

Takođe, kako saznajemo, upotrebna dozvola se izdaje na godišnjem nivou, a prije izdavanja iste vlasnik ili korisnik lifta, u ovom slučaju ZEV, je dužan da pozove komisiju.

Osim toga, potvrđeno nam je i da nije redovno plaćano održavanje liftova. Neki od stanara tvrde da održavanje nije uplaćeno čak 14 mjeseci.

Intervencija

Saznajemo i da je posljedna intervencija na liftu bila tokom ovog mjeseca, kada je došlo do kvara sklopke, koja kako naš izvor navodi, nije mogla da utiče na današnju nezgodu.

Banjaluka.com je u posjedu fotografija knjige evidencija o održavanju lifta, koje možete pogledati u nastavku.

Obavještenje o nosivosti

Takođe, u ovom liftu u trenutku nezgode nije bilo istaknuto obavještenje o nosivosti. Kako naš izvor navodi, isto je više puta postavljeno, ali su ga neodgovorni pojedinci uklanjali.

Stanari se plaše za bezbjednost

Jedan od stanara zgrade ističe da je zvuk pada bio stravičan i da se plaši za bezbjednost svoje porodice, te će ubuduće koristiti isključivo stepenice.

Preopterećenje

Podsjećamo, lift koji se otkačio je predviđen za četiri osobe odnosno do 300kg, a u njemu je bilo pet mlađih muškaraca.

Lift se otkačio kada je bio na osmom spratu, ali imao je automatsku su kočnicu, te je postepeno propadao i zaustavio se oko prvog sprata.

Banjaluka.com