Kompletno naselje na septičkim jamama

15.05.2023. - Aktuelno

 

Kompletno novoizgrađeno naselje sa dvadesetak stambenih objekata, u tri bijeljinske ulice: Račanskoj, Laze Lazarevića i Dimitrija Tucovića, nije povezano na gradsku kanalizaciju, već koristi septičke jame.

Razgovarali smo sa stanarima novoizgrađenih objekata koji su se, osim na problem sa kanalizacijom, požalili i na nedostatak parking – mjesta.

Jedan od vlasnika manjeg stana  u ovom naselju reče nam da je naselje projektovano za život oko pet hiljada stanara. Sudeći po zahtjevima investitora, intenzitetu radova i slobodnom prostoru, na ovoj lokaciji biće izgrađeno još nekoliko stambenih objekata.

Ljubiša Bošković, vlasnik Agencije za održavanje zajednica etažnih vlasnika  u gradu, kaže da mu je poznata situacija u Račanskoj ulici, odnosno u Ulici Laze Lazarevića i Dimitrija Tucovića.

“Nove zgrade su priključene na septičke jame. Što se tiče pražnjenja tih jama, sve zavisi od broja  useljenih stanova i veličine septičke jame. Jama se može prazniti dva puta godišnje i to se ugovara s preduzećem “ Vodovod i kanalizacija”. Naravno, stanari se individualno organizuju, te često koriste usluge privatnih lica, koji imaju traktorske cisterne, za pražnjenje jama. Značajna sredstva moraju se tokom godine planirati za tu uslugu”, kaže Bošković.

Branka Blagojević, direktor Direkcije za izgradnju i razvoj grada, kaže da je već pripremljen projekat za izgradnju kanalizacije u Račanskoj ulici, koji, ustvari, predstavlja završnu fazu Glavnog projekta gradske kanalizacije na području grada, te da se projekat trenutno nalazi na reviziji.

“Mi smo još u decembru prošle, odnosno u januaru ove godine, predali u Gradsku upravu projekat nastavka izgradnje kanalizacije za tri ulice, Račansku, Beogradsku i Ulicu Živojina Mišića. U tom dijelu grada na kanalizaciju bi trebalo da bude priključeno dvadesetak novoizgrađenih stambenih objekata. Nakon revizije projekta, trebalo bi da bude raspisan tender za izgradnju kanalizacije. Planirano je da se prvo gradi prva faza od kružnog toka  na početku  Račanske ulice, do skretanja u Beogradsku ulicu. Naravno, prilikom izgradnje kanalizacije treba zatvoriti saobraćaj na toj dionici i preusmjeriti vozila u druge ulice”, kaže Branka Blagojević.

Bijeljina.com