Kompaniju Slobomir kupila firma “Respect plus” iz Banjaluke

15.12.2022. - Aktuelno

Na današnjoj Skupštini povjerilaca Kompanije “Slobomir” u stečaju, stečajna imovina ovog preduzeća prodata je za 500.000 KM.

Novi vlasnik imovine Kompanije “Slobomir” je preduzeće “Respect plus” doo iz Banjaluke koje je ponudilo iznos od 500.000 KM i koje je uredno uplatilo depozit od 50.000 KM i otkupilo dokumentaciju za iznos od 10.000 KM. Prilikom glasanja, 90,40 odsto povjerilaca prihvatilo je ponudu firme “Respect plus”, protiv je bilo 7,45%, uzdržanih 1,63% povjerilaca, tako da je Skupština povjerilaca većinom glasova odlučila da se prihvati ponuda banjalučkog preduzeća.

Za Semberce očigledno nepoznato preduzeće postalo je vlasnik Kompanije “Slobomir” i to za male novce. Na Gugl pretraživaču saznali smo da se banjalučko preduzeće bavi transportom I sektorom logistike,  odnosno da ima registrovanu agenciju za poslovanje nekretninama. Na dostupan telefonski broj javio nam se vlasnik preduzeća “Respect plus”, objasnivši da se trenutno nalazi na Kopaoniku, te da je ovlastio svog advokata  da vodi kompletan postupak kupovine bijeljinske Kompanije “Slobobomir”.

U cijeloj ovoj priči ništa ne bi bilo nelogično, jer se kompanije koje se nalaze u velikim dugovima na berzama i na javnim licitacijama mogu ponuditi za samo jedan euro, ukoliko se novi vlasnik obaveže da će kasnijim dodatnim ulaganjima oživjeti kompaniju i donijeti korist i sebi i društvenoj zajednici, u smislu iskorištenja projektovanih kapaciteta i novog zapošljavanja.

S obzirom na to da je povjerilac sa najvećim potraživanjima, u ovom slučaju sa oko 6,7 miliona KM, bio  vlasnik fočanskog “Pavgorda”, Gordan Pavlović, on je u konkretnom slučaju mogao “modelirati” tok stečaja i na ovakav način dovesti ga do kraja, rekli su pravni stručnjaci koji se godinama bave stečajevima u Bijeljini.

Zanimljivo je i to da na prvoj javnoj licitaciji za prodaju stečajne imovine Kompanije “Slobomir”, održanoj prvog juna ove godine, nije bilo zainteresovanih kupaca, a tada je imovina nuđena po cijeni od 18,7 miliona KM. Zainteresovanih kupaca nije bilo ni na drugoj javnoj prodaji, održanoj 29. septembra, kada je imovina Kompanije “Slobomir” ponuđena za iznos od 9,3 miliona KM.

Nakon toga, 15. novembra, utvrđen je najniži iznos od 6,2 miliona KM, dok je za niži iznos bila neophodna saglasnost povjerilaca. 

Gordan Pavlović, najveći povjerilac, predložio je na današnjoj Skupštini povjerilaca da se ne može ići ispod 300.000 KM, nakon čega je uslijedilo otvaranje pristigle ponude od banjalučkog “Respect plusa”. Kakva je dalja sudbina Kompanije “Slobomir”, ali i nezavršenog Vodenog parka “Aqua City”, investicije procijenjene svojevremeno na 17 miliona KM,  znaćemo vrlo brzo.

Bijeljina.com/Foto:Aleksandar Golić, Bijeljina.com