Koje žene iz BiH su na crvenoj potjernici Interpola?

16.05.2022.

Interpol traga za 95 osoba iz BiH, podaci su ove organizacije.


Broj je nešto veći, međutim za ovih 95 osoba je raspisna crvena Interpolova potjernica, a to je zahtjev za provođenje zakona širom svijeta za pronalaženje i privremeno hapšenje osobe do izručenja, predaje ili slične pravne radnje.

Među 95 osoba nalaze se tri žene.

Sandra Kahrić
Francuska je raspisala crvenu Interpolovu potjernicu za državljankom BiH Sandrom Kahrić (38) iz Gradiške. Potjernica je raspisana zbog krađa, prevare, provala u stanove i pokušaj teške krađe u skladište te zbog zapostavljanja djece.
Kahrić se tereti i za krivično djelo koje doslovno prevedeno znači: “Oduzimanje roditelja od njegovih zakonskih obaveza koje ugrožavaju zdravlje, sigurnost, moral ili obrazovanje njegovog djeteta“.

Slobodanka Tošić
Slobodanka Boba Tošić (36), nekadašnja Plejboj zečica i bivša misica osuđena je u BiH i njeno ime se godinama nalazi na potjernici Interpola.

Tošić je pobjegla iz kućnog pritvora prije nego je dobila poziv na izdržavanje kazne od dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u Lukavici.

Nakon hapšenja Darka Eleza u Beogradu po međunarodnoj potjernici iz BiH, zbog istrage o likvidaciji Miloša Ostojića i Siniše Miličevića Tigra, povlači se pitanje i drugo dvoje bjegunaca, odnosno njegovog brata Davora i Slobodanke Tošić Boba koja mu je jako bliska, a osuđena je u Sudu BiH na dvije i po godine zbog krivičnog djela zločinačkog udruživanja u vezi s krivičnim djelom teškog ubistva.

Ona je pretpostavlja se pobjegla za Srbiju odmah nakon što je Sud BiH izrekao pravomoćnu presudu. Nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog bivšeg kuma Đorđa Ždrale.

Sve se odigralo aprila 2006. godine, a prema navodima optužnice njena uloga bila je da u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Aldijana Dizdarević
Aldijana Dizdarević je iz Velike Kladuše. Rođena je 15. januara 1986. godine, a država koja traži njeno izručenje je BiH. Razlog – pokušaj ubistva.

Međunarodna potjernica za njom raspisana je po nalogu kantonalnog suda u Bihaću u avgustu 2015. godine.

Osumnjičena je da je 4. septembra 2011. godine uveče u mjestu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške, takozvane kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N.S. (29) iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške povrede, prenosi Avaz.

Izvor:Avaz/FOTO:Glas Srpske