Koga su krili istražitelji GP BiH, “uhvaćeni” na Sky-u

30.01.2023. - Aktuelno

Nakon što je portal “Avaza” jutros objavio da Centralni istražni ured ove policijske agencije, koji je žila kucavica u istragama vezanim i za Sky aplikaciju potresa skandal, u koji su umiješani istražitelji, stigla je potvrda i iz Granične policije.

 

 

Vlastiti redovi

Iz ove policijske agencije ne negiraju informacije “Avaza”. Naprotiv.

– Povodom medijskih navoda da Središnji istražni ured Granične policije BiH “potresa skandal zbog sky istraga”, ovim putem obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te svako ko postupa protuzakonito bit će procesuiran i sankcioniran. Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužilaštva BiH, a Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu – saopćeno je iz Granične policije BiH.

Zbog Sky aplikacije i pokušaja da se promijeni tim, koji je  predložilo Tužilaštvo, u petak je odlukom direktora Granične policije BiH Zorana Galića smijenjena Spomenka Markulj, kontakt tačka GP BiH sa Europolom.

Markulj je bila i šefica istražnog ureda i odlukom direktora Galića premještena je na drugu poziciju.

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji BiH, jer je između ostalog odbila postupiti i po naredbi načelnika ovog Ureda Adnan Kosovca.

Međutim, portal “Avaza” otkriva imena istražitelja koji su bili dio njenog tima. Jedan od njih, nakon 15 dana od prijema Sky kodova odlučio je napraviti službenu zabilješku, kako bi obavijestio agenciju da se njegovo ime spominje u Sky, sa određenim kriminalnim osobama.

Išla u Tužilaštvo BiH

Radi se o iskusnom istražitelju Edinu Husomanoviću. Pitanje je šta se čekalo 15 dana, od 11. januara da se prijavi da se njegovo ime spominje u Sky kodovima i zašto je Markulj, odlazeći u Tužilaštvo insistirala da se promijeni tužiteljica?

Dio tima koji je radio sa Markulj i Husomanovićem je i Sanja Kriještorac. Oni su imali Sky kodove i liste od 11. januara.

Pravo pitanje je čije su ime pokušali sakriti, s obzirom da se u kriptama, spominju i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS).

Ovaj skandal dolazi u trenutku kada je glavni tužilac Milanko Kajganić jučer izjavio da cure podaci iz policijskih agencija kada su u pitanju Sky istrage.

 

izvor:Avaz/FOTO:facebook/Avaz