Ko će u fotelju Zorana Tegeltije?

18.05.2023. - Aktuelno
 Nakon što je potvrđeno da je Zoran Tegeltija (SNSD) imenovan za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, otvoreno je pitanje ko će ga naslijediti u fotelji ministra finansija i trezora BiH.

 

Spekuliše se da je u igri za ministra nekoliko kandidata, među kojima su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Đosić, bivši narodni poslanik i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, član Upravnog odbora UIO Dalibor Tomaš i Milorad Đurđević, koji je blizak saradnik Zorana Telegtije poslednjih godina za vrijeme njegovih mandata u Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara BiH.

S njima, kao potencijalnim kandidatima, nismo uspjeli stupiti u kontakt, a prema nezvaničnim informacijama, na istoku Srpske, odnosno u Gradskom odboru SNSD-a Istočno Sarajevo smatraju da neko iz njihovih redova treba da naslijedi Tegeltiju. Uporište za to vide u činjenici da nemaju ministra u Vladi Srpske te da je, s tim u vezi, logično da neko iz SNSD-a iz Istočnog Sarajeva bude novi ministar finansija i trezora BiH.

Sagovornik „Glasa Srpske“ blizak istočnosarajevskom odboru tvrdi da još o konkretnom prijedlogu nisu razmatrali, ali ne isključuju ni mogućnost da pričaju i o Mladenu Zirojeviću, bivšem ministru spoljnih trgovina i ekonomskih odnosa BiH, koji je bio konkursao i za direktora UIO BiH, ali je sa prosječnom ocjenom 8,5 završio na drugom mjestu, iza prvoplasiranog Tegeltije.

– Ako Izvršni komitet SNSD-a zatraži ime od nas, dobiće ga – istakao je naš sagovornik.

Sjednica Izvršnog komiteta stranke, na kojoj bi trebalo da bude otvorena rasprava o Tegeltijom nasljedniku u Savjetu ministara BiH, trebala bi da bude održana sutra u Banjaluci. To je potvrdio i sam Zoran Tegeltija nakon sjednice Savjeta, dodavši da bi u fotelju direktora UIO trebao zasjesti 15. juna. Smatra da je kompetentan za posao za koji je izabran.

Na novinarsko pitanje da li zna ko će ga zamijeniti na mjestu ministra, rekao je da misli da će na sutrašnjoj sjednici članovi Izvršnog komiteta SNSD-a razgovarati o potencijalnim kandidatima.

– SNSD ima odličnu generaciju ljudi od 35 do 50 godina koji su obavljali važne funkcije i koji mogu odgovoriti onoj ministra finansija i trezora BiH. U političkim odlukama postoji regionalna zastupljenost i sve ostalo – kazao je Tegeltija.

 

izvor:Glas Srpske