Ko će se naći pred sudom za zločin u Dobrovoljačkoj?

12.05.2022. - Aktuelno

Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

– Optužnica je u cjelosti potvrđena – rekli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu predložilo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a kao i izvođenje više od 500 materijalnih dokaza.

– Optuženi se terete da su, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon zločina – naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je saopšteno, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, potom ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

izvor: nezavisne/ Foto:RTRS