Ključa na Islandu (Video)

19.11.2023. - Aktuelno

Island vjeruje da je tačno odredio vjerovatno mjesto velike vulkanske erupcije nakon što je u posjednja 24 sata zabilježeno gotovo 2.000 malih potresa.

Responsive image

Islandski meteorološki zavod upozorio je da je Hagafel „glavna lokacija za erupciju“, nakon što je otkriven magmatski plin u bušotini u Svartsengiju, za koji stručnjaci navode da predstavlja signal da je erupcija neizbježna.

Iz obližnjeg grada Grindavika već je evakuisano 4.000 stanovnika nakon što je proglašeno vanredno stanje te postoji velika vjerovatnoća da se više nikada neće tamo vratiti. Vulkanolog Haraldur Sigurdson izjavio je da se, u slučaju erupcije, očekuje da bi mogla da reruptira u more i da bi Grindavik trebalo ‘reorganizovati‘.

“I mene brine luka. Nije potrebno puno da se uništi ova luka, dovoljno je da se napuni lavom“, rekao je Haraldur za islandske novine.

Zatišje sve do 2021.

Zanimljivo je da poluostrvo Rejkjanes nije doživjelo erupciju osam vijekova, sve do 2021. godine. Od tada su se pak dogodile tri erupcije, i to sve u udaljenim nenaseljenim područjima, a vulkanolozi vjeruju da bi ovo mogao biti početak nove ere aktivnosti u regiji.

Еjtor Rejnison, stanovnik Grindavika, smatra da mnogi ne žele više tamo da idu.

“Biće puno ljudi koji neće htjeti tamo da idu. Moja je majka izjavila da ne želi više nikad tamo otići“, izjavio je Rejnison.

Viša predavačica nauka o Zemlji na Univerzitetu u Mančesteru, Margaret Hartli, rekla je da se o erupciji treba govoriti u smislu “kada” će se dogoditi, a ne “ako” se dogodi.

“Mislim da će do erupcije doći, ali veliko je pitanje kada bi se to moglo dogoditi. Najvjerovatnije će se stvoriti pukotina tako što će porasti pritisak mjehurića gasa u nasipu koji će početi da tjeraju magmu prema površini, razbijajući koru“, dodala je i objasnila da se taj proces može uporediti s mućkanjem limenke gaziranog pića.

Naučnici su za Mail Online otkrili kolika bi mogla biti ova erupcija i hoće li se mjeriti s Еjafjalajokulom, u kojem je otkazano 50.000 letova i pogođeno osam miliona putnika. Upravo to je dovelo do najveće globalne obustave vazduhoplovstva još od Drugog svjetskog rata.

Izvor: ATV