Kako teku radovi na autoputu Bijeljina-Rača?

08.05.2023. - Aktuelno

Na devetom kilometru od petlje Bijeljina prema Rači radi se punom parom.

“Trenutno radimo prvi sloj i podsloj po našoj dinamici koja je planirana za ovu godinu, a u skladu sa finansijskom konstrukcijom planiramo uraditi cijeli nasip, na cijeloj dionici, dakle svih 20 kilometara, i upravo ovih dana usaglašavamo sa Republikom Srbijom dinamiku na izgradnji dijela od mosta u Rači do Kuzmina”, kaže Nedeljko Ćorić, direktor “Autoputeva Republike Srpske”.

Imovinsko-pravni odnosi

Na preko 95 odsto trase riješeni su imovinsko-pravni odnosi. Na jednom dijelu došlo je do izmjena jer je stanovništvo na trasi tražilo da se poveća broj propusta, podvožnjaka i nadvožnjaka. Međutim, to nije usporilo radove.

Uporedo sa dobrom dinamikom radova u Srpskoj, teče i dinamika radova u Srbiji.

Radi se kontinuirano na svim dionicama i na svim trasama, kao i na mostu koji će spojiti dvije države.

“Ispred nas je kapitalni objekat, most preko Save kod Sremske Rače, prvi autoputski prelaz između dvije susjedsne države. U samom trupu trase se nalazi još niz nadvožnjaka, podvožnjaka, dopunskih mostova, obilaznica, petlji. Radovi na trasi takođe teku planiranom dinamikom, malo smo imali problema sa rijekom Savom, dubinom iskopa šljunka, ali i to je riješeno”, kazao je Dragan Jocić, direktor “JP Putevi Srbije”.

Dionica autoputa Rača-Bijeljina duga je 20 kilometara i sastavni je dio dijela budućih autoputeva Banja Luka-Bijeljina-Beograd i Beograd-Sarajevo.

Finansira se sredstvima Vlada Republike Srpske i Srbije. Rok za izgradnju je septembar 2025., a sudeći po trenutnoj dinamici, moguće je da bude izgrađen i prije predviđenog roka.

 

izvor:ATV/FOTO:ATV