KAKO JE NASTAO SISTEM AMBER ALERT? Nestanak djevojčice koji je promijenio zakone u svijetu

12.01.2023. - Aktuelno

Amber Hagerman je 13. januara 1996. godine kidnapovana ispred napuštene prodavnice prehrambenih proizvoda. Samo četiri dana kasnije, ona je pronađena mrtva. Ovo je priča o njoj i nastanku “Amber alert” sistema.

Amber Hagerman je djevojčica iz Teksasa u Sjedinjenim Američkim Državama po kojoj je nazvan sistem “Amber alert” koji služi za nalaženje nestale djece. U daljem tekstu će biti objašnjeno kako sistem funkcioniše, a ovo je priča o djevojčici zbog koje je i uveden sistem koji se danas koristi u 50 država u Sjedinjenim Američkim Državama i zbog kojeg je do danas spašeno najmanje 1.085 djece prema podacima Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu djecu.

Sličan sistem postoji i u još 22 države širom svijeta.

Amber Hagerman je 13. januara 1996. godine imala devet godina i sa svojim mlađim bratom Rikom je bila na parkingu napuštene prodavnice prehrambenih proizvoda. Vozili su bicikle i njen brat Riki je odlučio da se vrati do kuće njihovih bake i deke u Arlingtonu u Teksasu. Riki je krenuo, Amber je zakasnila da krene odmah za njim i nju je u tom trenutku sustigao crni kamionet. Izletio je muškarac koji ju je ubacio u automobil i otišao.

Jedan stariji čovjek je bio svedok otmice iz svog dvorišta. On je rekao policiji u zvaničnoj izjavi da je video automobil pikap u obližnoj perionici malo prije nego što je isto vozilo ugledao kada je nepoznati napadač oteo Amber i otišao u pravcu ka centru Arlingtona. Samo četiri dana kasnije, jedan čovjek je kraj potoka šetao svog psa i pronašao je tijelo Alber, oko šest kilometara od lokacije gdje je kidnapovana. Policija je istragom utvrdila da je napadač najvjerovatnije mještanin koji je bio opisan kao bijelac Meksikanac u dvadesetim ili tridesetim godinama.

Bila je potpuno naga, osim jedne čarapice koja je ostala na nozi. Autopsija je pokazala da je otmičar držao Amber živu bar dva dana nakon kidnapovanja. Bila je pretučena i silovana prije nego što joj je prerezan vrat“, saopštila je policija tada.

Policija u Arlingtonu zaključila je da je nabujala voda tijelo donela na mjesto gdje je pronađeno i da je nemoguće utvrditi gdje se prije toga nalazilo. Ni forenzika nije bila od velike pomoći. Voda je sprala najveći dio dokaza sa tijela i detektivi zapravo nisu imali odakle da krenu. Telefon u stanici zvonio je s vremena na vrijeme i ljudi su dijelili određene informacije, ali na kraju – svi tragovi su se pokazali lažnim. Sve do danas, slučaj otmice i ubistva Amber Hagerman ostao je neriješen.

Cijeli slučaj je žestoko pogodio Sjedinjene Američke Države, ostavio je neizbrisivi trag i nakon otmice i ubistva Amber Hagerman ništa više nije bilo isto kad se radi o nestanku djece. Jedna majka iz Teksasa, Dajana Simon, je neprestano razmišljala o ovom slučaju.

Rekla sam, ‘Ne mogu da prebolim ovo dijete. Mora da postoji nešto što možemo da uradimo‘. Bilo je upozorenja o vremenskim prilikama i civilnoj zaštiti, pa zašto to ne bi upozoravali i zbog ovoga?“, rekla je ona tada.

Simon je stupila u kontakt sa lokalnom radio stanicom sa svojom idejom o sistemu za hitne slučajeve koji bi bio postavljen tako da kada se pozove hitna služba, radio stanice odmah prekinu program radi emitovanja upozorenja. Kada je prošlo četrnaest dana od Amberine otmice, napisala je pismo stanici tražeći da, ako se njen sistem uzbunjivanja uspostavi, to bude poznato kao “Amber alert”. Plan, preimenovan u AMBER (America's Missing: Broadcast Emergenci Response) upozorenje, stupio je na snagu iste godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @mysterystillunsolved

Šta je sistem “Amber alert” i kako on funkcioniše?

Amber alert” (America's Missing: Broadcast Emergency Response) podrazumijeva informacije koje se hitno i istovremeno plasiraju na svim mogućim kanalima masovne komunikacije – televiziji, radiju, telefonima, LED bilbordima, GPS navigaciji, svim društvenim mrežama… Program se prekida i javnost u cijeloj zemlji odmah saznaje o nestanku djeteta, njegovom izgledu i osobinama, kada je nestalo, gdje je poslednji put viđeno, šta je na sebi imalo obučeno i kome treba da se obrate u slučaju da nešto vide.

Iako je princip isti, Amber alert se ne zove svuda tako. U Gruziji je “Levijev poziv” (u znak sjećanja na Levija Fradija), na Havijima “Mejli Amber alert” (u znak sjećanja na Mejli Gilbert), u Arkanzasu “Morgan Nik Amber alert” (u znak sjećanja na Morgana Nika) i na Juti “Rejčel alert” (u znak sjećanja na Rejčel Ranijan). “Amber alert” se ne oglašava uvek već samo kada policija procjeni da su ispunjeni svi, unaprijed dogovoreni kriterijumi.

Izvor:Mondo.rs/Foto: Buka