“Iza skupa poljoprivrednika krije se politika” (VIDEO)

12.08.2022.
Predstavnici Udruženja “Sela Semberije i Majevice” u saradnji sa predstavnicima pojedinih udruženje iz Federacije traže da se u BiH proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše. Istakli su da nisu zadovoljni regovanjem resornog ministarstva, ali i bijeljinske Gradske uprave.

Dok se cijela Evropa suočava sa nezapamćenom sušom i nedostatkom vode, poljoprivrednici iz Semberije, okupljeni oko Save Bakalića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”, postavljaju ultimatume i nerealne zahtjeve resornom ministarstvu. Podršku su dobili i iz Federacije.

Simptomatično je da optužuju Gradsku upravu koja je sa njima u dogovoru već danas pripremila zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da je zahtjev neutemeljen i da ne postoje uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode zbog suše, jer je stanje na terenu različito, te da će već od ponedjeljka stručna komisija početi sa procjenom štete na terenu.

“Ne može se paušalno pričati o suši. Ni jedna zemlja u okruženju nije proglasila elementarnu nepogodu. Doveli smo ljude u stručni tim za procjenu štete”, istakao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Maletić smatra da se iza današnjeg skupa krije politika, a ne interes poljoprivrednika.

“Odgovorno tvrdim da Savo Bakajlić i njegova ekipa žele izazvati nemire u Srpskoj dovodeći ljude iz Fedracije”,  ističe Maletić.

Kako je najavljeno, od ponedjeljka će stručne komisije Ministarstva poljoprivrede krenuti sa procjenom štete od suše, nakon čega će biti određena i pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu.

Izvor:RTRS