Iz Uprave za indirektno oporezivanje upozoravaju da su diferencirane stope PDV-a neprovedive u predloženom obliku

27.08.2022. - Aktuelno

Nakon što je Zajednička komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usaglasila tekst Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, ostalo je da isti bude usvojen u oba doma državnog Parlamenta. Iz Uprave za indirektno oporezivanje upozoravaju na mane ovog zakona.

Dom naroda PSBiH će se 29. augusta izjašnjavati o usaglašenom tekstu izmjena Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, dok će Zastupnički dom glasati 30. augusta. Predložene izmjene podrazumijevaju da od oktobra pa do kraja godine na snazi bude diferencirana stopa PDV-a pri čemu bi PDV na luksuzne proizvode bio 22 posto, a na osnovne životne namirnice pet posto.

Ipak, iz Uprave za indirektno oporezivanje upozoravaju da ukoliko izmjene zakona budu usvojene u predloženom obliku nameće se obaveza izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV, obrasca PDV prijave, izmjene stopa i evidencija u vezi sa fiskalnim kasama, izmjene softvera i poreskih evidencija kod obveznika registriranih za PDV koju nije moguće učiniti u roku od osam dana što zakon čini neprovedivim.

“Naime, provođenje izmjena zakona je nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi između ostalog bilo precizno definisano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj. Nepostojanje te odredbe dovelo bi do situacije da obveznici indirektnih poreza imaju nejasnoća i nejednako postupanje, te da im i UIO, kao organ koji je nadležan za provođenje propisa ne bi mogla dati jednoobrazan odgovor do momenta objave pravilnika”, pojašnjavaju iz UIO BiH.

Pojašnjavaju da samo donošenje pravilnika, kao i bilo kojeg drugog propisa koji sačinjava UIO podliježe obavezi izrade i provođenja procedure u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, a što između ostalog podrazumijeva pribavljanje saglasnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, mišljenja Direkcije za evropske integracije i proces javnih konsultacija koji mora da traje najmanje 15 dana.

Nakon provođenja spomenute procedure nastaje obaveza prilagođavanje računovodstvenih i softvera za podnošenje PDV prijava, fiskalnih uređaja i poslovnih evidencija koje zahtijevaju značajno vrijeme i troškove kako za UIO, tako i za obveznike indirektnih poreza.

“Imajući u vidu sve prethodno navedene neophodne radnje u vezi sa provođenjem prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, primjena istog bi, kako smo već i ranije ukazivali bila moguća najranije u u roku od šest mjeseci nakon objave izmjena zakona”, upozoravaju iz UIO.

Također, ističu da se uvođenjem više različitih stopa PDV-a gube sve prednosti jednostopnog sistema te se dobija administrativno komplikovan i skup sistem koji nije jednostavno kontrolisati.

Problem bi u slučaju usvajanja i primjene zakona bili i značajno manji prihodi za državni budžet što bi zahtjevalo nadoknadu gubitaka iz drugih izvora. Napominju da su druge države te probleme rješavale povećanjem standardne stope PDV-a, te bi to samo doprinijelo do još većeg nezadovoljstva.

“Može se zaključiti da uvođenje diferenciranih stopa PDV-a neće značajno pomoći potrošačima sa nižim dohotkom, a s druge strane gubitak prihoda po budžete svih nivoa je neminovan, jer je jasno da će uvođenjem niže stope PDV-a, država izgubiti značajan dio prihoda od PDV-a koji su joj neophodni za postizanje svih svojih ciljeva (infrastruktura, školstvo, zdravstvo i sve drugo što se finansira iz budžeta)”, zaključili su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

 

izvor:Klix/FOTO:N1