Institut izdao preporuke za vrtiće i škole u Srpskoj

31.08.2022. - Aktuelno

Institut za javno zdravstvo RS uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture RS preporuke za sve predškolske i školske ustanove te đačke domove u vezi sa organizacijom nastave u novoj školskoj godini, a u skladu sa epidemiološkom situacijom kada je COVID-19 u pitanju.

“U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na COVID-19, učenik ili nastavnik ne može prisustvovati nastavi niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa”, navodi se u saopštenju Instituta.

Kako se dodaje, ukoliko se potvrdi COVID-19 kod učenika ili nastavnika, Institut preporučuje domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu.

“Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim osobama i osobama sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine”, navodi se u saopštenju.

Detaljne preporuke za propisivanje izolacije za učenike i nastavnike koji su oboljeli od COVID-19 će, kako se navodi, biti upućene domovima zdravlja u Republici Srpskoj, kao i preporuke za propisivanje mjere karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem COVID-19.

Nije obavezno nošenje maski

“U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole. Ukoliko se radi o djeci ili nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama COVID-19, može im se preporučiti nošenje maske, pri čemu se trebaju upoznati da najveći efekat ima respiratorna maska (maska sa filterom)”, zaključeno je u saopštenju.

Preporučeno je da se prostorije u školama često provjetravaju, po mogućnosti na svakom odmoru, da se redovno provode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene (pranje ruku, čišćenje, pranje i dezinfekcija površina i predmeta zajedničke upotrebe), te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere, kako se dodaje, preporučene su i za predškolske ustanove.

“Što se tiče đačkih domova, potrebno je voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome zarazne bolesti, pravovremeno javljaju svojim nadležnim ljekarima. Preporučujemo da se prostorije u đačkim domovima često provjetravaju, redovno čiste i dezinfikuju površine i predmeti zajedničke upotrebe, te da se obezbijede uslovi za pravilnu higijenu ruku”, navodi se u saopštenju Instituta.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da će nastaviti da prati epidemiološku situaciju i u skladu s njom prilagođavati navedene preporuke.

Izvor: Nezavisne