Hrvatski ugostitelji u Bijeljini

25.05.2022.

 

Odavno nije zapamćeno, kao što je to slučaj u maju ove godine, da hrvatski hotelijeri i ugostitelji, naprosto, opsjedaju Bijeljinu i druge gradove u Republici Srpskoj u potrazi za konobarima i kuvarima.

Aleksandar Matić, direktor Srednje stručne škole u Janji, koja obrazuje učenike na tri smjera: Geodezija i građevinarstvo, Ekonomija, pravo i trgovina, te Ugostiteljstvo i turizam, kaže da je iz prošlogodišnje generacije konobara i kuvara 19 njih u roku od desetak dana pronašlo posao.

„ Konobar u Hrvatskoj može zaraditi platu od 1.200 eura, plus smještaj i hrana. Naši učenici savladavaju obuku tokom školovanja, tako da za njih nema potrebe za organizovanjem dodatne obuke. Mi smo u ovoj godini, rukovodeći se potrebama poslodavaca i tržišta rada, odlučili da upišemo slastičare i carinske tehničare. Da li zbog toga što je  škola udaljena desetak kilometara od Bijeljine ili zbog ranije zadržanih predrasuda o „radničkim“ i „neradničkim“ zanimanjima, roditelji se još uvijek teško odlučuju za upis djece u našu školu. Učenik iz naše škole, građevinski tehničar, proglašen je za studenta generacije na Građevinskom fakultetu u Novom Sadu“, kaže Matić.

Vlada Republike Srpske u ovoj godini stipendiraće jedno odjeljenje sa 24 učenika u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ koji će se školovati za vozače motornih vozila. Njima će biti obezbijeđena mjesečna stipendija od 100 KM i besplatan prevoz do škole.

Prateći potrebe tržišta rada, ova škola će omogućiti i školovanje za buduće električare, elektroinstalatere, autoelektričare, automehaničare i alatničare.

Milorad Stević, izvršni direktor Preduzetničkog udruženja “Preduzetnik”  Bijeljina, kaže da Bijeljini nedostaju vodoinstalateri, elektroinstalateri, električari, automehaničari, serviseri bijele tehnike, mesari, ali i gotovo sva zanimanja građevinske struke.

“Plašim se da će, kako vrijeme bude odmicalo, problem nedostatka radnika građevinske struke biti sve više izražen. Već sada pojedine građevinske firme angažuju radnike iz istočnih i dalekoistočnih zemalja. Dobro je što poslodavci u građevinarstvu brinu o platama radnika, jer će, u protivnom, ostati bez radnika. Dobro je i to što ćemo u Janji uskoro školovati poslastičare, ali nam ovih dana masovno odlaze konobari na hrvatsko primorje. Konačno se uspostavlja veza između tržišta rada i sistema obrazovanja, što do sada nismo imali”, kaže Stević.

Bijeljina.com