Hrvatska odredila konzorcijum za izradu projekta centra Čerkezovac | Bijeljina.com

Hrvatska odredila konzorcijum za izradu projekta centra Čerkezovac

04.06.2022.

Član Ekspertskog tima iz BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević izjavio je da je, prema informacijama kojima raspolaže, Hrvatska odredila konzorcijum koji će raditi na izradi glavnog projekta centra za upravljanje radioaktivnim otpadom na Čerkezovcu.
Dizdarević je rekao Srni da je Hrvatska raspisala javnu nabavku za izradu glavnog projekta centra za upravljanje radioaktivnim otpadom, te da je bilo žalbi u vezi sa tim, ali da je na kraju, koliko je njemu poznato, određen konzorcijum koji će raditi na tome.

“To je ono što mi, kao Ekspertski tim, znamo. Mi sada nastojimo da u svim tim projektnim analizama i pojedinim dijelovima projekta dobijemo transparentnost, te da i naši eksperti imaju informaciju, odnosno da daju svoje primjedbe”, pojasnio je Dizdarević.

On je dodao i da je Hrvatska još prošle godine pokrenula aktivnosti u vezi sa monitoringom, odnosno da su uzimali uzorke gdje je Institut “Ruđer Bošković” vršio monitoring radioaktivnosti.

“Nakon toga je postavljen seizmološki mjerač kojim su pratili eventualna podrhtavanja tla. Koliko mi je poznato, odradili su jednu duboku geološku bušotinu. Činjenica je da oni rade na zahvatu, odnosno skupljaju dokumentaciju, materijal i rezultate mjerenja, kako bi uradili studiju uticaja na okolinu”, istakao je Dizdarević.

On smatra da je za izradu kvalitetne studije uticaja na životnu okolinu potrebno bar dvije godine.

“Jedna po jedna javna nabavka se objavljuje i određuju se konzorcijumi i kompanije koje treba da urade pojedine poslove”, rekao je Dizdarević.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una” i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

izvor:Srna/FOTO:Avaz