Hrvatska će đake podsticati na druženje, Srpska ograđuje škole

06.05.2023. - Aktuelno

Tragedija u osnovnoj školi u Beogradu kada je učenik sedmog razreda ubio osam vršnjaka i čuvara, digla je cijeli region na noge, a uvode se dodatne mjere bezbjednosti u svim školama.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od direktora je zatražilo da preispitaju bezbjednost u školama, a od prosvjetara da na primjeren način sa učenicima razgovaraju o nemilom događaju koji je potresao Srbiju i Republiku Srpsku.

“Kako bi se potvrdilo da su škole sigurna i bezbjedna mjesta za djecu, Ministarstvo je zatražilo sastanak multisektorskih timova koji djeluju u školama u okviru programa „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“ koji bi trebalo da preispitaju i izvrše procjenu trenutnog stanja bezbjednosti u školama u Srpskoj, te u skladu sa tim da se izradi plan za realizaciju preventivnih aktivnosti u narednom periodu”, rekli su za Srpskainfo iz ministarstva.

Takođe, Vlada RS donijela je na vanrednoj sjednici i rigorozne mjere, najavljeno je da će đaci biti testirani na opojne droge, redovno i vanredno, te da će biti zabranjena upotreba mobilnih telefona na nastavi. Kako je rekao predsjednik Srpske Milorad Dodik to neće moći spriječiti ni oni roditelji koji pretjeruju u zahtjevima za maksimalnom slobodom.

Rekao je i da će škole koje to nisu, biti ograđene u narednih godinu dana i da će pristup školi imati nastavnici i učenici koji su u tom trenutku u smjeni.

Jer po njegovim riječima, mnogo je situacija da stariji đaci iz škola, slobodno vrijeme, odnosno vrijeme kada nemaju nastavu, provode u krugu škole i prave atmosferu koja može da izazove vršnjačko nasilje.

Tako smo od vremena kada su škole i školska dvorišta bila mjesta okupljanja, došli do toga da se u Srpskoj najavljuje zabrana đacima da se druže u krugu škole.

Sa druge strane, u Hrvatskoj imamo situaciju da se, upravo kao jedna od mjera, nastavnici pozivaju da podstiču druženje među djecom. Ministar obrazovanja Radovan Fuhs pozvao je prosvjetare da pojačaju sportske, likovne i muzičke sadržaje i druge aktivnosti koje podstiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi i koje podstiče na učestvovanje onih koji inače u takvim aktivnostima ne učestvuju.

Kako Tanjug prenosi, Fuhs je direktorima poslao veoma opširno pismo, te ih između ostalog, zamolio da u ponedjeljak, 8. maja, organizuju okupljanje sve djece kako bi im prenijeli nekoliko osnovnih poruka:

  • Događaj u Beogradu je tragedija koja je kod svih nas izazvala različita emocionalna stanja. O tome treba otvoreno razgovarati jer je to vjerovatno najbolji način nošenja s tim nemilim događajem;
  • Naše škole sigurna su mjesta i svi u njima treba da se osjećamo sigurno i prihvaćeno;
  • Nijedan oblik nasilja u školi nije dopušten te smo svi mi pozvani i odgovorni da se to uistinu i provede u djelo;
  • Organizujte da u svakom razrednom odjeljenju, razredni, stručni saradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome šta su sve učenici saznali i na koje načine su primili informacije, šta ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osjećanja je to kod njih podstaklo, a posebno je potrebno jasno osuditi taj događaj i osmisliti i i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima.

Školama je poručeno da podstaknu učenike da se obrate stručnom saradniku škole, razrednom starješini ili direktno direktorima s punim povjerenjem da će zaštiti njihovu privatnost u slučaju sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okruženju.

Sugerisano je organizovanje edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, uključiti stručnjake Zavoda za javno zdravstvo, uključujući i pripadnike MUP-a. Edukacije su posebno potrebne u razredima u kojima je primijećen bilo koji oblik nasilničkog ponašanja (uključujući onlajn nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka), te u razredima u kojima je primijećena upotreba pića ili postoji sumnja na upotrebu alkohola i drugih sredstava zavisnosti.

Ministar prosvjete Crne Gore Miomir Vojinović najavio je da će u toj zemlji biti preispitani pravilnici, kako bi se povećao broj psihologa i pedagoga u svim školama.

“Vanredno ćemo angažovati direktore i pojačati rad školskih timova za prevenciju vršnjačkog nasilja”, poručio je.

Podjsetimo da je i psiholog Sonja Stančić za naš portal juče komentarisala kako nije sporno donošenje represivnih mjera nakon tragedije, ali da Srpskoj prevashodno nedostaju preventivne mjere iz oblasti mentalnog zdravlja.

Izvor: Srpskainfo / Autor: Nataša Telebak