Hrana i energija su preduslovi privrednog opstanka

11.11.2022.

U Dvorovima kod Bijeljine danas je otvoren Šesti sajam mesa i mesnih prerađevina koji je okupio šezdesetak izlagača iz regiona. Izložene su mesne prerađevine, mliječni proizvodi, kvalitetna vina iz nekoliko poznatih vinarija, oprema za mesnu industriju, med i pčelinji proizvodi, ali i brojni drugi predmeti i rukotvorine kućne radinosti koji ovoj manifestaciji daju posebnu aromu i kvalitet.

Idejni tvorac Semberskog sajma mesa u Dvorovima Milenko Zupur, direktor Kompanije “Globus”, zahvalio se svim učesnicima i gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju.

 “Uvjereni smo da mogućnosti Semberije i Bijeljine u proizvodnji mesa, mesnih prerađevina i drugih  i živežnih namirnica još uvijek u dovoljnoj mjeri nisu iskorištene” istakao je Zupur, zaželivši da ovaj sajam svake godine bude brojniji i posjećeniji, upravo onako kako to vrijedni ljudi Semberije i zaslužuju.

Jakša Zupur, član Organizacionog odbora sajma, istakao je da posjetiocima nude sajamske cijene mesa, za svinjsku polutku 6,20 KM po kilogramu, što je prihvatljiva cijena.

“Cijene imputa su značajno rasle, ukrajinska kriza, cijene energenata, skuplja radna snaga, smanjen stočni fond, sve to utiče na cijene mesa i prerađevina. Država može pomoći poljoprivrednicima kroz subvencije kod nabavke stočne hrane, može se ići na smanjenje akciza za gorivo, ukoliko želimo da imamo stabilno tržište. 

Otvarajući ovogodišnji Semberski sajam mesa u Dvorovima, Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina, izjavio je da sajamske manifestacije, kao što je “Semberski sajam mesa” u Dvorovima, imaju ogroman značaj za promociju i afirmaciju semberske industrije mesa, ali i za afirmaciju resursa kojima ova lokalna zajednica raspolaže. 

Ljubiša Rosić, vlasnik Mesne industrije “ZP komerc” iz Vršana izjavio je da je od prvog sajma mesa u Dvorovima, organizovanog u 2016. godini,  bez dvoumljenja podržao ideju Milenka Zupura kao mogućnost promocije i afirmacije semberske privrede.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, naglasio je da Semberski sajam mesa predstavlja pionirski pokušaj u sveobuhvatnoj afirmaciji domaćih resursa i prerađivačkih kapaciteta.

 “Najnovija globalna dešavanja upućuju nas na značaj obezbjeđenja dovoljno energije i hrane za stanovništvo. Imamo, po glavi stanovnika, na raspolaganju oko 6,8 hektara zemljišta, dok prosjek u Evropskoj uniji ide i do 0,21 hektar, tako da imamo ogromnu komparativnu prednost koja se mora iskoristiti”, naglasio je Savić.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi Republike Srpske izjavio je da Vlada i resorno ministarstvo poklanja ogromnu pažnju razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane.

“U ovoj godini agrarni budžet od 75 miliona KM povećan je za još 31 milion KM iz Kompenzacionog fonda. Za kapitalne investicije izdvojeno je 23 miliona KM. Dodatna sredstva izdvojeva su za tovljače svinja. Semberija je značajan proizvođač u stočarstvu, sa pedeset, odnosno šezdeset odsto ukupne proizvodnje junadi i svinja u Republici Srpskoj”, istakao je Zoran Maletić.

Bijeljina.com