Hoće li kafane ponedjeljkom biti zatvorene? | Bijeljina.com

Hoće li kafane ponedjeljkom biti zatvorene?

08.05.2023.

Nakon što je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović javno pokrenuo inicijativu da ugostiteljski objekti u Bijeljini ne rade ponedjeljkom, pozvali smo Područnu privrednu komoru Bijeljina, da bismo saznali kakvo je mišljenje stručnih i kompetentnih ljudi koji dobro poznaju privrednu problematiku u ovom dijelu Republike Srpske.

Na koga će se odnositi ove odluke?

Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina kaže da je rano komentarisati ovakvu inicijativu koja se pojavila na društvenim mrežama, nakon čega su je prenijeli i neki portali.

 

„ Poslovna zajednica se mora pitati za ovakve stvari, a prije bilo kakvog novog poteza mora se izvršiti sveobuhvatna analiza u sektoru privrede. Mora se procijeniti i to kako bi jedna takva inicijativa uticala na zaposlene radnike u ugostiteljstvu, na njihov standard, na eventualno smanjivanje broja zaposlenih u ugostiteljstvu. Trgovina i turizam su u velikoj mjeri povezane djelatnosti, tako da je ovaj sektor privrede već osjetio i posljedice donošenja odluke o neradnoj nedjelji. Mnogi kupci iz regiona nedjeljom zaobilaze Bijeljinu. Treba li da je zaobilaze i ponedjeljkom. Na koga bi se odnosila jedna ovakva odluka, na kafiće, kafane, restorane. Šta je sa hotelima i restoranima na benzinskim pumpama? Šta je sa restoranima gdje se ugovara ketering, topli obroci za radnike građevinskih i drugih predeuzeća? Da li to znači da će ubuduće mnogi gosti Bijeljinu svjesno zaobilaziti u dane vikenda i ponedjeljkom i odlaziti u kupovinu i u turistički obilazak na područja drugih opšština, tamo gdje rade i prodavnice i restorani, kafići i tržni centri, tamo gdje nisu na snazi ovakve odluke“, pita se Slavica Marković.

Kako da se ponašaju hoteli?

Razgovarali smo i sa menadžmentom Hotela „Drina“, gdje su nam rekli da bi se u tom slučaju za hotele morala uvoditi posebna pravila, jer hoteli imaju goste i na pansionu kojima je svakim danom neophodna usluga restorana.

 U tom slučaju zaposleni radnici u ovoj branši, zavisno od toga gdje rade, stavili bi se u neravnopravan položaj.

U našem narodu ima jedna dobro poznata izreka, da je nekim ljudima, očigledno je, dozvoljeno čak i to da legnu potrbuške i da smišljaju raznorazne novotarije koje često nemaju puno veze s realnim društvenim i ekonomskim trenutkom. U kojoj mjeri neka ideja ili inicijativa može biti opravdana, ne zavisi i ne bi trebalo da zavisi samo od jednog čovjeka, pa bio to i prvi čovjek grada koji je pokrenuo inicijativu o neradnom ponedjeljku za ugostiteljske radnike.

Bijeljina.com