Hljeb i pečenje nikad skuplji

07.03.2023. - Aktuelno

Prema najnovijoj informaciji sa bijeljinske Stočne pijace, ovog utorka pšenica je prodavana po cijeni od 50 KM za stotinu kilograma, kukuruz i ječam su nuđeni po cijeni od 60 do 65 KM za stotinu kilograma.

 Prasići su prodavani po šest do 6,50 KM po kilogramu žive vage, jagnjad po cijeni od 6,50 do sedam KM za kilogram žive vage, vjerovatno i zbog posta.

 Ovdje ćemo se za trenutak zaustaviti.

 Uprkos blagom padu cijene pšenice na domaćim i svjetskim berzama, Novosadskoj, Čikaškoj i Pariškoj, za nekih 12 eura po toni, nismo čuli (ili nam niko još nije javio) da je došlo do korekcije cijene hljeba i peciva nadole. Uprkos stabilizaciji cijena žitarica, prije svega, pšenice, cijene pekarskih proizvoda ostale su na istom nivou, čak su i blago povećane, zavisno od vrste hljeba i načina usluge, tražite li rezani ili nerezani hljeb.

Drugi primjer je još slikovitiji. Uprkos blagom padu cijena žive stoke, prije svega prasića i jagnjadi, u bijeljinskim pečenjarama pečenje, ono praseće, prodaje se po cijeni od 30 KM, dok se za kilogram jagnjetine traži 40 KM. Ni u tom slučaju ne dolazi do mijenjanja cijena u korist potrošača.

Oni koji prate stanje na tržištu hrane, ali i standard stanovništva, a koji sve više stagnira i pogoršava se, više u šali nego u zbilji reći će vam da, kako sada stvari stoje, u skorije vrijeme “dobar zalogaj” bićete u prilici da konzumirate samo u televizijskim reklamama, tamo gdje nas svakodnevno bombarduju raznim akcijama i specijalitetima domaće i svjetske kuhinje.

Bijeljina.com