Građanima vaučeri od 200 KM za odmor u BiH

16.06.2022. - Aktuelno

Izdvojili smo pet miliona KM za podršku turizmu, rekla je ministrica.

Na današnjoj sjednici u Mostaru, Vlada Federacije BiH je utvrdila Prijedlog zakona o turizmu FBiH. Ovaj zakon, koji je predložilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kako je rečeno, uređuje planiranje i razvoj turizma u FBiH, podsticajne mjere, uslove i način obavljanja turističke djelatnosti, te turističke subjekte, putničke agencije, turističke vodiče i zastupnike, pratioce i animatore. Također, uređuje usluge u turizmu, njegovu promociju i unapređenje, turističke zajednice za promociju, registar turizma, te inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma.

Vlada F BiH je danas ,na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma utvrdila i Prijedlog zakona o boravišnoj taksi FBiH. Ovim propisom uređuju se osnovni pojmovi u vezi s boravišnom taksom, obaveza plaćanja boravišne takse, obveznici i način plaćanja boravišne takse, te njena visina. Uređuju se i naplata, uplata i raspodjela sredstava od boravišne takse, kao i nadzor, te kaznene, prijelazne i završne odredbe.

Usto, što su usvojena ova dva prijedloga zakona, Vlada F BiH je donijela i programe podrške razvoju turizma, na prijedlog Ministarstva, u iznosu od pet miliona KM.

Sofijska deklaracija

O tome je detaljnije na pres-konferenciji govorila federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo (SBB), koja je istaknula da je od pet miliona KM izdvojenih za turizam u F BiH, milion i po će biti dato za sky-lift na Ponijerima, a što je bila inicijativa 78 poslanika u Predstavničkom domu.

“Dva miliona KM će biti izdvojeni za vaučere građanima. Ove godine, nakon što smo tokom protekle pandemijske s 30 miliona pomogli privredu, želimo pomoći građane,s obzirom na porast cijena i inflatorna kretanja. Riječ je o vaučerima u iznosu od 200 KM, a dijelit će se putem internet platformi, kao što su kupi.ba, odmori u bih i slično”, kazala je Đapo.

Podsjetila je na to da je BiH potpisala Sofijsku deklaraciju kojom je prihvatila da je jedan od osnovnih prioriteta društva digitalizacija te se na taj način promoviraju e-platforme, ali i njihovim korištenjem, kazala je, otklanja se diskriminacija građana.

“Najmanji paket koji se mora kupiti je 250 KM. Dakle, osoba koja uplati faktički 50 KM, dobit će 200 KM. Ovaj program će trajati dok se ne utroše dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Efekat koji ćemo dobiti jeste da se pomognu građani, ali samim tim indirektno se pomaže i privreda. Nadam se da ćemo na ovaj način motivisati građane da posjete sve ljepote BiH”,kazala je Đapo.

Drugi program se odnosi na podršku medijima, a maksimalan iznos koji će moći dobiti mediji je 25.000 KM, a njihova obaveza je da pišu o ljepotama BiH i da na taj način motivišu građane da provedu odmor u svojoj zemlji.

Ruralni turizam

Nadalje, usvojen je program i za iznajmljivače u ruralnim područjima, a oni će moći aplicirati za iznose od 1.000 do 20.000 KM.

Đapo je kazala da je usvojen i rpogram pomoći razvoju zimskog, odnosno, planinskog turizma, od 100.000 do 350.000 KM.

“Ove godine promovišemo ruralni turizam, promociju ljepota BiH kroz medije i naravno vaučere za građane, čime smo zaokružili tu jednu priču u turizmu. Također, danas mo donijeli program podrške za okoliš, a riječ je o 420.000 KM. 120.000 KM bit će izdvojeno za aktivnosti po pitanju Trgovske gore, tako da će Vlada, na osnovu informaicja Ministarstva, sukcesivno plaćati određene institucije, privredan društva ili eksperte. Drugi program je program za zaštićena područja u iznosu od 250.000 KM, s tim da se na ovaj program neće moći prijaviti Nacionalni park Una, kojem smo već dodijelili pola miliona KM za njihov rad i razvoj, već zaštićena područja koja su na nivou kantona ili, pak, općina”, objasnila je Đapo.

Vlada Federacije BiH je danas utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Jedna od novina je definisanje pojma upravljanja imovinom. O tome je govorio Vinko Jakić, direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom F BiH koji je naveo da je ovaj zakon donesen 2014.godine, ali da je praksa pokazala određene nedostatke.

“Ovim izmjenama i dopunama Zakona bit će olakšan rad tužilaštvima u spovođenju finansijkih istraga. Naime, imali smo situacije da tužilaštva u F BiH imaju problema u sprovođenju finansijskih istraga s aspekta nedovoljnih finansisjkih sredstava za plaćanje vještačenja”, kazao je on.

Izvor:Buka