Gradiška u kolapsu zbog 7 kilometara puta u Hrvatskoj

03.06.2022. - Aktuelno

Informacija koju je saopštio Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH, da će poslije završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške biti potrebno još dvije godine za njegovo stavljanje u funkciju izazvala je revolt u ovoj sredini.

Sagovornici Srpskainfo, među kojima je i gradiški gradonačelnik Zoran Adžić, smatraju da je svako odlaganje rokova gradnje saobraćajnice duge sedam kilometara na hrvatskoj strani, od Save do Okučana, veoma problematično. Prethodno je, na svečanosti prilikom spajanja dvije strane mosta, u oktobru prošle godine, rečeno da će dionica takozvane priključne ceste u Hrvatskoj biti završena za godinu i po.

“Prošlo je mnogo godina od kada je završena gradnja auto-puta Banjaluka – Gradiška, ali bez potpunog stavljanja u funkciju ove ceste, uključujući i granični prelaz i carinski terminal, u mrežu evropskih auto-puteva. To odugovlačenje je na štetu Gradiške, ali i Hrvatske i drugih zemalja, prvenstveno Evropske unije” – kazao je za Srpskainfo Zoran Adžić.

Kilometarske kolone
On smatra da su najveći problem gužve u gradu, kilometarske kolone putničkih i teretnih vozila, te neizvjesno investiranje u privredu.

“Stavljanje u funkciju mosta u Čatrnji, koji je završen tokom maja, što je u predviđenom roku, za nas je naročito važno u ekonomskom smislu. U tom reonu projektovali smo Poslovnu zonu Liman, imamo više zainteresovanih investitora, ali je sve uslovljeno novim graničnim prelazom i spajanjem tog područja s auto-putem Beograd – Zagreb u Okučanima” – naglasio je Adžić, podsjetivši da su evropski zvaničnici na svečanosti prilikom početka gradnje mosta obećali da će novi granični prelaz biti završen u planiranom roku i da ne smije biti odlaganja, jer je to u interesu svih.

Pozivajući se na Mitrovićevu izjavu o prolongiranju izgradnje puta u Hrvatskoj, koji je u direktnoj funkciji novog mosta u Čatrnji, Ognjen Žmirić, poslanik u NS RS, zatražio je pojašnjenje resornog ministarstva.

Izgubili strpljenje
Ukazao je istovremeno na nedopustivo odugovlačenje tog posla jer najveću štetu, smatra Žmirić, osim stanovnika Gradiške imaju i putnici iz mnogih zemalja.

“Stanovnici Gradiške, grada koji je godinama u saobraćajnom kolapsu, odavno su izgubili strpljenje, kao i putnici prinuđeni da koriste ovaj granični prelaz. Za njih je svaki dan bitan i zato je važno insistirati da ti poslovi konačno budu završeni, a Gradiška, u tranzitnom smislu, postane funkcionalna sredina” – upozorio je Žmirić.

Ministarka građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić kazala je da su resorna ministarstva Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH nedavno, na sastanku u Zagrebu, s predstavnicima Vlade Hrvatske dogovorili privremeni tehnički prijem mosta u svrhu prevoza više od milion kubika građevinskog materijala. Napominjemo da je izvođač radova na dionici u Hrvatskoj Integral inženjering iz Laktaša.

“To je vrlo teška dionica, koja podrazumijeva izgradnju dva mosta dužine od oko 530 metara i 169 metara, a planiran je jedan nadvožnjak, kao i čvorište od preko 70 metara” – navela je Srebrenka Golić.

Ona je potvrdila da će za navedene radove biti potrebne još dvije godine. Nakon toga biće stvoreni uslovi za sveobuhvatni tehnički prijem mosta i dionice Čatrnja (RS) – Novi Varoš (Hrvatska).

Srebrenka Golić je takođe kazala da je gradnja mosta tek prvi dio velikog projekta. U drugoj, završnoj fazi je gradnja brze ceste od granice s Mađarskom preko Virovitice i Okučana do granice sa BiH. Time će biti spojen koridor E661, koji povezuje Split s Banjalukom i Balatonom u Mađarskoj odnosno Evrope i Jadranskog mora.

Gradnja mosta
Istorijat gradnje mosta, čije zagovaranje je počelo prije 18 godina, dug je i kompleksan. Protokol o saradnji potpisan je u maju 2007, a ugovor za izradu projektne dokumentacije su “Hrvatske ceste” sklopile u aprilu 2010. godine s Građevinskim fakultetom iz Zagreba.

Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške potpisan je između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH u novembru 2011. godine. Radovi na mostu dužine 426 metara počeli su u oktobru 2019. godine.

Tada su Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske potpisali Memorandum o saglasnosti za pripremu i izgradnju auto-puta između Banjaluke i Gradiške.

Finansiran je po principu pola-pola između Republike Srpske odnosno BiH, te Hrvatske, u ukupnom iznosu od 30 miliona evra. Evropska unija je, grantom od 6,3 miliona maraka, značajno pomogla izgradnju mosta na Savi u Čatrnji.

Izvor: Srpskainfo/ Milan Pilipović

 

Izvor: Srpskainfo/ Milan Pilipović