Gdje je najjeftinije gorivo u Bijeljini i RS-u?

30.05.2022. - Aktuelno

Natočiti litru dizela u Srpskoj za manje od tri marke mnogima trenutno zvuči nemoguće, ali podaci sa aplikacije BPS RS za praćenje maloprodajnih cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj pokazuju drugačije. Na benzinskoj stanici Braća Lazić u mjestu Donja Čađavica kod Bijeljine dizel košta 2,99 KM, a benzin je jedan fening jeftiniji. Istu cijenu dizela, ispod tri marke, ima i obližnja pumpa GP Dragstes u Velikoj Obarskoj.

 

Sve u svemu Bijeljina je najpovoljnija lokalna zajednica u Srpskoj kada je riječ o cijenama goriva, jer na dobrom dijelu pumpi dizel je tek nekoliko feninga iznad tri marke, a benzin uglavnom između 2,85 i 2,99 KM. Najskuplje prodajno mjesto na tom području je Petrol Oil u Novim Dvorovima gdje se litar dizela prodaje po cijeni od 3,28 KM, dok litar benzina košta 3,15 feninga.

U Bijeljini posluje i najveći broj benzinskih stanica u Republici Srpskoj, njih 57, prema podacima Agencije za posredničke, finansijske i informatičke usluge (APIF). Upravo je broj poslovnica ovog tipa jedan od najvećih razloga zašto su cijene goriva najjeftinije u ovom gradu.

Goran Marić iz kompanije „Nešković Group“, priznaje da prodavci gledaju jedni druge što se tiče cijena kao i da postoji tiha „utakmica“ u nivelaciji cijena kako bi se privukli kupci.

„Najbolji primjer upravo je Bijeljina koja ima duplo manje stanovnika od Banjaluke, ali znatno veći broj pumpi i zato su cijene goriva niže“, istakao je Marić.

U prilog ovome ide i podatak da se u Banjaluci nalazi 46 benzinskih stanica, koliko pokazuje aplikacija „BPS RS“.

Tako je cijena dizela u najvećem gradu Republike Srpske trenutno najniža na NES Petrol pumpi u Kumsalama i iznosi 3,15 KM po litru, dok litar benzina košta 3,03 KM.

Kao u Bijeljini, i u Banjaluci, a ujedno i u čitavoj Srpskoj, najskuplji je Petrol Oil, na Kočićevom Vijencu, gdje litar dizela košta 3,35 KM, dok je benzin pet feninga jeftiniji.

Interesantan primjer iz Banjaluke su Nesto Petrol benzinske stanice, koje pokazuju koliko lokacija i blizina konkurencije utiču na formiranje cijena.

Tako na pumpama u Lazarevu i na Prijedorskoj petlji litar dizela košta 3,19 KM zbog drugih benzinskih stanica u blizini, dok je na Nestro Petrolu u Ivanjskoj cijena dizela po litru 3,26 KM, očigledno jer nema konkurencije u blizini.

Sličan primjer je i u Prnjavoru gdje se u neposrednoj blizini nalaze benzinske stanice Nešković, Brčko Gas i Luburić Komerc sa identičnim cijenama od 3,13 KM za litar dizela i 3,06 KM za litar benzina, a ovo su ujedno i najjeftinije cijene u ovoj opštini.

Takođe, Leburić Komerc benzinska stanica u Klašnicama najjeftinija je benzinska stanica na području Laktaša sa cijenama od 3,14 KM za litar dizela, dok je benzin 20 feninga jeftiniji.

U najjužnijem gradu Republike Srpske Trebinju cijena dizela je od 3,17 KM na Nešković pumpi do 3,22 KM na Nestro Petrolu. Litar benzina na ovim benzinskim stanicama trenutno košta 3,18 maraka.

U Istočnom Sarajevu cijena goriva takođe zavisi od lokacije i blizine konkurencije, kao i blizine međuentitetske granice.

Tako je u ovom gradu cijena dizela najjeftinija na Eol Petrolu i iznosi tri marke i 17 feninga po litru, dok je cijena benzina izuzetno povoljna, 2,90 KM. Najskuplji je Hifa Petrol koji dizel prodaje po 3,29 KM, a benzin 3,15 KM.