Gdje da Bijeljinci odvedu goste kad dođu u posjetu?

04.06.2022.

Izdvojiti jedno mjesto koje bi dočaralo dušu Bijeljene, ali i Semberije, zaista nije lako, ali za početak- topla riječ i osmijeh će uvijek dočekati sve one koji posjete Bijeljinu i to je najveća prednost Semberije.

“Turistička ponuda Bijeljine bazira se prije svega na tradicionalnom gostoprimstvu Semberaca te sve većoj ponudi vjerskog, banjskog, etno, lovnog, ribolovnog turizma te promociji kulturno – istorijskih spomenika našeg grada”, kaže za portal Bijeljina.com Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije Grada Bijeljina.

Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije

Stanišići

Svakako da je jedna od glavnih turističkih ponuda,kaže Tešić,  Etno selo Stanišići,  koje je postalo brend ovog dijela RS, pa brojne turističke agencije iz regiona organizuju dolaske i posjete ovoj destinaciji.

Tavna- Skakavac

“U poslednje vrijeme sve više zahtjeva dolazi za jednodnevnim turističkim izletima u naš grad, a TO Bijeljina svoje potencijale usmjerava na tu aktivnost. Ono čime se možemo pohvaliti je da smo nedavno završili rekonstrukciju pješačke staze od manastira Tavna do vodopada Skakavac, u dužini od 1.000 metara.  Radi se o  turističkoj priči,u kojojposjetioci nakon obilaska manastira Tavna, prošetaju do vodopada, koji je prava rijetkost na ovom području, razgledaju prirodne ljepote ovog dijela Semberije i Majevice. Po ugledu na druge gradove u regionu i Evropi napravili smo i selfi znak putem kojeg promovišemo grad Bijeljinu“, ističe Tešić.

Manastiri, crkve, džamija

Atraktivne destinacije, za goste koji posjete Semberiju ovog proljeća  su i brojni vjerski objekti, prije svega veliki broj manastira i crkvi koji su sagrađeni u srednjem vijeku, Atik – džamija i crkva Prečistog srca Marijina.

Banja Dvorovi lider

Banja Dvorovi, kao nosilac banjskog turizma, je lider u regionu. Ona je veliki turistički, kao i zdravstveni potencijal,  koji  tokom cijele godine okuplja veliki broj onih koji u ovom kompleksu pronađu prostor za odmor i liječenje.

Etno domaćinstva

Najveća prednost Bijeljine je njen geografski položaj. Nalazi se na obalama dviju rijeka, Drine i Save, na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH što joj daje veliku prednost u odnosu na neke druge turističke destinacije. Kao poljoprivredni kraj, žitnica RS, Bijeljina se izdvaja i u tom segmentu. Velika gastro ponuda, a u poslednje vrijeme i sve veći broj etno domaćinstava, koja se prevashodno otvaraju od strane Semberaca koji se vraćaju iz insotranstva i nastavljaju da ulažu u ovaj dio RS.

Nedostaje autohtona manifestacija

„Pored brojnih događaja Bijeljini nedstaje jedna autohtona manifestacija po čemu bi ovaj grad bio prepoznatljiv. Nešto što bi okupilo brojne goste iz RS i regiona. Trenutno smo u fazi organizovanja jedne ovakve manifestacije i veoma brzo ćemo izaći sa jednim prijedlogom prema nadležnim organima kako bi izgledala buduća manifestacija. Svakako to bi trebao da bude događaj kolažnog tipa, od prezentacije kulture našeg grada, muzičke prezentacije i naravno gastro ponude, koja je nekako neizbježna u ovome”, zaključuje Tešić.

Bijeljina.com