Gasifikacija odavno završena, ali, gasa još uvijek nema u Bijeljini | Bijeljina.com

Gasifikacija odavno završena, ali, gasa još uvijek nema u Bijeljini

22.12.2022.

Iako je izgradnja distributivne gasovodne mreže I glavne mjerne stanice u Bijeljini odavno završena, a izgrađen je i gasovod do Šepka, još uvijek u Bijeljinu nije stigao gas koji bi se mogao koristiti za zagrijavanje stanova i privatnih porodičnih objekata, ali i u industriji. Da bi Bijeljina konačno izgubila neslavni epitet jednog od najzagađenijih gradova u regionu, kada je u pitanju kvalitet vazduha i aero – zagađenje, neophodno je što prije promijeniti energent za zagrijavanje kotlova u Gradskoj toplani.

Da bi se stvari još više iskomplikovale, ovih dana aktuelizovano je i potraživanje u iznosu od 628.000 KM, koliko firma “Bijeljina gas””, čiji je većinski vlasnik “Srbijagas”, potražuje sudskim putem od Gradske uprave Bijeljina.

Kako nam je pojasnio pravni zastupnik “Bijeljina – gasa” advokat Miloš Stevanović, u pitanju je dug Gradske uprave koji proizilazi iz osnivačkih ugovora i obaveza vezanih za izmirenje imovinsko – pravnih potraživanja.

“Iako je konstatovano da dug postoji, te da postoji i odluka Skupštine grada o obavezi izmirenja duga, gradonačelnik Ljubiša Petrović je uzvratio protivtužbom, tražeći da se plati, navodno, neplaćena taksa iz 2012. godine,što nema veze sa postupkom gasifikacije”, navodi advokat Stevanović.

Predmet se rješava u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini. Preduzeće “Bijeljina gas”, čiji je većinski vlasnik “Srbijagas”, trenutno radi na obezbjeđenju dvije značajne licence, za nabavku, odnosno za prodaju i distribuciju gasa krajnjim potrošačima.

Kompanija”Srbijagas” je u septembru prošle godine dobila od Gradske uprave Bijeljina rješenje o upotrebnoj dozvoli za gradski distributivni gasovod ukupne dužine oko 300 kilometara, čime je zaokružena velika investicija u Republici Srpskoj u koju je uloženo više od 20 miliona eura.

Prije nego što gas konačno stigne u Bijeljinu I stavi se u širu upotrebu, neophodno je izvršiti rekonstrukciju postrojenja u Gradskoj toplani, kako bi se ugalj kao energent zamijenio čistijim i ekološki prihvatljivijim gasom za zagrijavanje poslovnih i stambenih prostora u gradu.

 

Bijeljina.com/FOTO:Aleksandar Golić/Bijeljina.com