Evo čime možete da izliječite mamurluk za vrijeme praznika

08.01.2023. - Aktuelno

Praznici su period kad, osim u dobrom zalogaju, ljudi nerijetko pretjeraju i u dobroj kapljici, pa nakon slavlja muku muče s mamurlukom, kunući se da alkohol zadugo neće probati.

Ljekari objašnjavaju da je mamurluk reakcija organizma koji se brani protiv velike količine popijenog alkohola.

Javlja se nakon što prođe osjećaj pijanstva, najčešće ujutro poslije pijanke.

” Traje od tri sata do cijelog dana, a najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, potištenost i osjetljivost na svjetlo. Tegobe koje se javljaju nakon konzumacije velike količine alkohola posljedica su dehidracije, poremećenih hormona, povišene kiseline i pada šećera u krvi, ponekad i od nedovoljnog spavanja”, kaže za Srpskainfo fizijatar-nutricionista dr Gordana Ljoljić Dolić.

Prema njenim riječima, namirnice koje se preporučuju kod mamurluka su banana, krekeri, zobena kaša, batat krompir, orašasti plodovi, đumbir, čaj od mente, masnija hrana, ali ne nezdrave masti nego avokado, losos, maslinovo ulje.

“Jako je bitna hidratacija i preporuka je konzumirati negaziranu vodu i  sportska energetska pića koja imaju dobar sastav elektrolita, koji se inače gube iz tijela kada se konzumira alkohol. Supa iz “kesice” ili domaća pileća supa, paradajz supa i rasol od kiselog kupusa su odavno poznate namirnice koje pomažu kod mamurluka”,  naglašava Ljoljić Dolić.

Dodaje da, od dodataka ishrani koji pomažu za mamurluk, na našem tržištu postoje i određeni preparati.

Upozorava da pretjerano konzumiranje alkohola u većoj količini, i svakodnevno minimalno 0,5 decilitara, može dovesti do bolesti zavisnosti, odnosno dijagnoze “alkoholičar”.

“Vremenom, dolazi do ozbiljnih oštećenja jetre, nervnog sistema, gastro-intestinalnog trakta i urušava se kompletno zdravlje. Alkoholizam svojim negativnim dejstvom na alkoholičara i njegovu okolinu stvara zdravstvene, porodične, profesionalne i šire socijalne posljedice”, upozorava dr Ljoljić Dolić.

Izvor:Srpskainfo/Foto: Dreamteam