Dopis školama u Srpskoj kako da djeluju povodom tragičnog događaja u Beogradu

04.05.2023. - Aktuelno
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da je za sve škole pripremljen dopis kako je djeluju povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, a predviđa da se sastane multilateralni tim, koji ima zadatak da djeluje u slučaju bilo kakvog nasilja.

Preporuka direktorima škola je da preispitaju trenutno stanje bezbjednosti u školama, kao i da se u skladu sa pedagoškim standardima održe časovi odjeljenske nastave na kojima će se djeci na primjeren način obrazložiti jučerašnja dešavanja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” – rekla je Stojičićeva.

Ona je istakla da su građani Republike Srpske veoma potreseni jučerašnjim tragičnim događajem u Beogradu u kojem je ubijeno osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja.

Prema njenim riječima, zakon koji Srpska ima o osnovnom i srednjem obrazovanju predviđa nultu toleranciju na svaki vid nasilja i u tom smislu se traže odgovori da se preduzmu mjere da se nasilje ne desi.

“Svi smo juče bili veoma potreseni tom viješću, a pretpostavljam da je to unijelo nemir i među naše nastavno osoblje i djecu u osnovnim i srednjim školama. Svjesni smo odgovornosti institucija, ali i kompletnog sistema Republike Srpske, kada je riječ o svakoj vrsti nasilja”, rekla je Stojičićeva.

Ona je podsjetila da je u Srbiji donesena odluka o proglašenju tri dana žalosti od sutra do ponedjeljka, 8. maja, te da očekuje da će i u Srpskoj skladu sa tim biti iskazano žaljenje za djecom koja su tragično izgubila život.

“Nećemo imati pojedinačnih istupanja. Vjerujem da ćemo odati počast preminulim minutom ćutanja početkom sutrašnjeg dana žalosti, te očekujem da ćemo na današnjoj sjednici Vlade zauzeti zajednički stav u vezi sa tim”, rekla je Stojičićeva.

Izvor/Foto:RTRS