Defile centralni događaj! Niz svečanosti u Banjaluci za 32. rođendan Srpske

09.01.2024. - Aktuelno

Dan Republike Srpske, 9. januar, danas će nizom svečanosti biti obilježen u Banjaluci, a centralni događaj je svečani defile na Trgu Krajine.

Responsive image

U Kulturnom centru Banski dvor od 12 časova biće uručena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

U 14 časova počeće sjednica Senata Republike Srpske u Palati Republike. Predstavnicima medija biće omogućeno fotografisanje i snimanje kadrova na početku sjednice, nakon čega je predviđeno saopštenje. Svečani defile povodom Dana Republike biće održan na Trgu Krajine sa početkom u 17 časova.

Na Trgu Krajine od 19 časova biće održan koncert na kojem će nastupiti regionalne zvijezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža. U Narodnom pozorištu Republike Srpske od 20 časova biće odigrana predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije /Aleksandrinskog teatra/ iz Sankt Peterburga.

U Banjaluci je juče, povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, održana svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik” i upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Prethodno su položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Groblju Sveti Pantelija, kao i na Trgu palih boraca NOR-a, te na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju i na grobnici dvanaest banjalučkih beba.

U okviru programa obilježavanja Dana Republike i 32 godine postojanja Republike Srpske danas će na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu u 10 časova biti položeni vijenci.

Dan Republike sutra će biti obilježen u Brčko distriktu. Programom je predviđeno u 11.30 časova polaganje vijenaca na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, a od 12 časova biće održana svečana akademija. Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, nakon čega je uveden sadašnji – Republika Srpska.

Izvor: Bl portal