Da li će Bijeljina dobiti ministra poljoprivrede?

15.12.2022.

Usaglašavanja i politički dogovori oko popunjavanja nekih izuzetno važnih resora u Vladi Republike Srpske još uvijek traju.

Zvanično iz Bijeljine i Semberije niko do sada nije zatražio nijedno ministarstvo, iako se u kuloarima izražavaju pretpostavke i nadanja da bi  Semberija trebalo ili mogla da dobije ministra poljoprivrede, koji bi u naredne četiri godine upravljao ogromnim agrarnim budžetom, koji je za narednu godinu planiran u iznosu od oko 180 miliona KM.

Niko od političkih zvaničnika, bliskih Vladi Republike Srpske, nije do sada mogao ni da demantuje, ali ni da potvrdi da bi ministar mogao biti iz Bijeljine.

“Sve što bih vam rekao mogla bi biti čista proizvoljnost ili nagađanje. S obzirom na to da me do sada takav princip rada i ponašanja nije interesovao, niti rukovodio kroz život, onda je bolje da sačekamo zvanične odluke”, rekao nam je naš izvor koji nije želio da pominjemo njegovo ime u priči o ministarskim imenovanjima.

 Podsjećamo, u protekle tri decenije postojanja Republike Srpske Semberija je imala svoje ministre u Vladi Republike Srpske, najčešće, rekli bismo, upravo u ovom resoru.

 Ministarsku funkciju u dva mandata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavljao je svojevremeno, u periodu 1994/95. godina i od 1995. do 1997. godine profesor Đojo Arsenović. Nakon njega,  ministar poljoprivrede bio je Milenko Savić, da bi u narednom periodu ovu funkciju obavljala dvojica profesora, Duško Komarčević i Goran Perković. Ministar za poljoprivredu bio je i Miroslav Milovanović, tako da je do sada Semberiju i Bijeljinu u Vladi Republike Srpske predstavljalo čak pet ministara poljoprivrede.

 

Bijeljina.com