Ćorave kutije i neparni opanci

02.10.2022.

Ovi parlamentarni izbori, kažu građani, protekli su u znaku hemijskih olovaka, upaljača i vlažnih maramica. Za upaljače i olovke, nekako je i razumljivo, jer je riječ o praktičnom i simboličnom poklonu.

Vlažne maramice mogu se dvojako tumačiti. Neki će nakon proglašenja izbornih mandata njima brisati suze “radosnice”, a neki će skrivati žal za tako željenim, a izgubljenim mandatom.

Svi oni koji dugo pamte čuli su za priču, kako su neki politički kandidati između dva svjetska rata u Kraljevini Jugoslaviji svojim potencijalnim biračima uoči izbora poklanjali po jedan opanak, lijevi ili desni, vjerovatno zavisno od političke orjentacije. Nakon izbora, ukoliko bi kandidat osvojio dovoljno glasova za učešće u vlasti, glasačima bi velikodušno bio poklonjen i onaj drugi opanak, jer tek u tom slučaju poklon bi ostvario svoju praktičnu svrhu.

Čuli ste, vjerovatno, i za priču o ćoravim kutijama. U završnici Drugog svjetskog rata, nova narodna vlast je bila u obavezi da organizuje fer i demokratske izbore. S obzirom na to da na izborima nije bilo opozicionih lista, jer su komunisti likvidirali dotadašnju političku elitu, uz listu Narodnog fronta, iza koje se skrivala KPJ, postavljena je takozvana “ćorava” ili prazna kutija za one koji nisu željeli glasati za listu Narodnog fronta. Imajući u vidu i to da je većina naroda bila nepismena, glasalo se uz pomoć gumenih kuglica, dok su nekim mjestima korišteni  i drugi okrugli predmeti, u Bihaću, naprimjer, orasi. Kuglice sa otisnutim grbom FNRJ, promjera 0,7 do jedan centimetar, stavljane su u stisnutu šaku, koju je glasač morao uvući u obje raspoložive kutije i spustiti u onu za koju se opredjeljuje.

Iako je kuglicama trebalo da se osigura tajnost glasanja, komunisti su ovaj čudni postupak glasanja na  različite načine prilagođavali svojim potrebama, u cilju vođenja precizne evidencije ko glasa za vlast, a ko je protiv. Šuplje dno kutije, daske na dnu kutije, kako bi se čuo zvuk loptice prilikom pada, smrknuti pogledi naoružanih predstavnika vlasti, samo su bili neki od “metoda” kojima je komunistička vlast nastojala dobiti izbore. Samim tim, izbori su samo formalno bili fer i demokratski. Davno bilo, ne ponovilo se.

Bijeljina.com