Civilna zaštita RS spremna da pomogne Slovencima

05.08.2023. - Aktuelno

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske je obavijestila Ambasadu Slovenije u BiH, kao i Civilnu zaštitu Slovenije da je Srpska spremna i da ima kapacitete da pomogne Sloveniji kada su u pitanju poplave.

Izjavio je to za RTRS Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

Novitović je naglasio da su nakon nevremena i poplava koje su proteklih dana zadesile Sloveniju, predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković izdali naredbu koja se odnosi na angažovanje pripadnika Republičke uprave civilne zaštite i svih pripadnika specijalizovanih jedinica i timova koji imaju zadatak da pomognu građanima Slovenije.

“Јuče sam kontaktirao kolege u Sloveniji i rekao da, saglasno sa njihovim potrebama, Republika Srpska ima kapacitete i u ljudskim i u materilano tehničkim sredstvima koje može staviti na raspolaganje u oklanjanju posljedica nevremena u toj zemlji. To je i dodatna obaveza da RUCZ prati dešavanja u regionu koja su i rana upozorenja za Republiku Srpsku”, rekao je Novitović.

On je dodao da bez obzira na njihovu spremnost da pruže pomoć, Civilna zaštita Srpske ne smije ni jedan dio Republike Srpske izložiti riziku i ostaviti bez adekvatne zaštite.

“Zbog toga smo u stalnom kontaktu i sa vatrogasnim jedinicama i dobrovoljnim društvima i organizacijama koje se bave spasavanjem, tako da i mogu biti dio naših jedinica”, naglasio je Novitović.

Izvor: RTRS / Foto: RTRS