Cijene domaće hrane u makazama opšteg poskupljenja i slabe kupovne moći

05.06.2022.

Prodavci na fočanskoj pijaci ukazali su da su ekonomska kriza i posljednja poskupljenja uticali na rast troškova njihove proizvodnje, što samim tim dovodi i do rasta cijena njihovih proizvoda, ali da zbog niske kupovne moći stanovništva ne mogu u stopu pratiti poskupljenja.

Veće cijene energenata, sjemenskog materijala, stočne hrane i životnih namirnica široke potrošnje morali su se odraziti i na cijene poljoprivrednih proizvoda domaćih proizvođača, ali poljoprivrednici, ipak, nastoje da ta povećanja budu minimalna.

Tako su proizvodi od mlijeka – sir, mješava, kajmak poskupjeli tek za jednu marku, dok su cijene suhomesnatih proizvoda otprilike ostale na istom nivou, jer je riječ o starim zalihama.

Mirka Rašević iz Graca kod Foče kaže da je cijenu mješave povećala sa osam na devet maraka, a cijenu masnog sira sa devet na 10 maraka.

“Sve je poskupjelo, posebno stočna hrana, sve je skuplja i skuplja. Mi, uglavnom, imamo redovne mušterije, sve se proda”, kaže Raševićeva.

Na susjednom štandu, kod Milene Joković iz fočanskog sela Orahovo, cijene bijelog mrsa takođe su veće za jednu marku, izuzev masla, koje je ostalo na 20 KM za kilogram.

“Imam dosta mušterija kojima nosim kući, a viška što ostane nosim na pijacu”, kaže Jokovićeva.

Milomir Krunić iz Mijakovića kaže da nije povećavao cijene. “Jagoda je tri, a trešnja četiri marke, slanina je ostala 15 maraka, pečenica 23 marke, med 20, polen pet i propolis kapi pet maraka, orah jezgra 14, rasad paprike i paradajza po dvije marke. Zadovoljni smo, ima kupaca, rasprodali smo i trešnju i jagodu. Cijene naših proizvoda su iste kao i prošle godine”, kaže Krunić.

Na štandu Radmile Milanović iz Trnovača kod Foče bogat izbor suvog mesa i slanine.

“Nismo dizali cijene, zato što je sve bilo ranije osušeno, ali hrana je poskupjela, tako da će sigurno sljedeće sezone biti veće cijene. To je od naših domaćih svinja, ove godine ih i prasimo, držimo po sedam, osam svinja”, kaže Milanovićeva.

Ona dodaje da, zbog slabe kupovne moći, na mušterije najviše utiče cijena proizvoda i da će prije na drugom mjestu kupiti meso koje je jeftinije za jednu marku, bez obzira na lošiji kvalitet.

Uz visoke cijene repromaterijala i stočne hrane, problem je, kažu poljoprivrednici, i što je sve teže naći sezonske radnike.

Branka Sorak iz Rogatice kaže da su poskupljenja mnogo uticala na njihovu proizvodnju. “Sjeme je poskupjelo, ma sve je skuplje. Mi se trudimo da to bude bez prskanja, organsko, mora se uložiti dosta truda, a radnike za dnevnicu je danas sve teže naći”, istakla je Sorakova.

izvor:nezavisne/ FOTO: agrosavjet