Ćebe da voće i povrće ne ozebe (Foto)

06.02.2023. - Aktuelno

 Zbog izuzetno niskih jutarnjih temperatura, na bijeljinskoj Zelenoj pijaci većina tezgi jutros je bila prekrivena ćebadima i jorganima. Tek negdje oko jedanaest sati, prije podne, zakupci tezgi su otkrili voće i povrće.

 “Uslovi za rad su nikakvi. Vi to i sami vidite. Poslujemo s velikim rizikom. Sada smo tek otkrili tezgu i opet smo to uradili s rizikom. Radim dvadeset godina na pijaci. Zakup tezge plaćam 300 KM mjesečno.

Nemojte me pitati ono što svi pitaju, zar ovaj grad nije mogao u proteklih trideset godina izgraditi modernu pijacu, koja će biti natkrivena i na kojoj će roba biti bezbjedna. Ništa oni nisu uradili, a uzimaju velike novce tokom godine. Nemojte me pitati za ime, nije bitno kako se zovem”, rekao nam je jedan od zakupaca tezgi.

Još jedan od zakupaca tezge, koji je želio ostati anoniman,kaže da se za po dva čeona stola na ulazima u pijacu plaća 400 KM mjesečna zakupnina, dok  za ostale stolove zakupci plaćaju po 300 KM.

“Ovdje sam od 1998. godine. Ništa nije urađeno da se popravi stanje na pijaci. Bilo je sitnih, kozmetičkih promjena, kao što je popločavanje glavne staze. Sve ostalo je nepromijenjeno više od 25 godina”, kaže i ovaj zakupac koji je izrazio negodovanje postojećim stanjem na Zelenoj pijaci.

Bijeljina.com