Bivši ministar i profesor Nenad Suzić dvije godine bez pravosnažne presude | Bijeljina.com

Bivši ministar i profesor Nenad Suzić dvije godine bez pravosnažne presude

15.05.2023.

Maloljetna učenica, žrtva seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je prvostepenom presudom osuđen bivši ministar u Vladi Republike Srpske Nenad Suzić (73), već duže od dvije godine čeka na pravosnažnu presudu i konačnu pravdu.

Naravno da niko zbog ovoga neće završiti iza rešetaka, niti će neko disciplinski odgovarati, jer je sve u skladu sa važećim propisima.

Poruka koja se u konkretnom slučaju poslala javnosti je jasna i nedvosmislena i govori da političari i uticajne ličnosti imaju itekako privilegije, čak i kada su u pitanju najteža krivična djela za koja su optuženi.

Suzić, koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela za koje se tereti bio redovni profesor na banjalučkom Univerzitetu, još u januaru 2021. godine osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci. I umjesto da ovaj predmet bude prioritet u rješavanju, drugostepena presuda, nakon žalbe Suzića, još nije donesena. Nije čak zakazano ni ročište u Vrhovnom sudu RS kada je ovaj predmet u pitanju.

Dario Sandić, advokat iz Banjaluke, smatra neprihvatljivim neodlučivanje po žalbama imajući u vidu težinu krivičnog djela, te je ujedno upitao da li neko u konkretnom slučaju odugovlači sa presuđenjem obzirom na starosnu dob optuženog.

“Presuda nije pravosnažna i jasno je da ista ne proizvodi pravna dejstva, odnosno optuženi još uvijek nije osuđen. Međutim, neodlučivanje po žalbi u ovako dugom vremenskom periodu je jednostavno neprihvatljivo, pogotovo imajući u vidu vrstu krivičnog djela koje se stavlja na teret okrivljenom i starosnu dob okrivljenog”,  istakao je Sandić.

Dodaje kako kako se o žalbama trebalo odlučivati odmah, upravo zbog težine krivičnog djela.

Ovakvim postupanjem se, kaže Sandić, pokazuje tromost i nesvrsishodnost u postupanju pravosuđa, kao i mogućnost zloupotrebe prava, jer se radi o vrlo osjetljivom krivičnom djelu gdje je žrtva maloljetna, dok je okrivljeni bivši ministar, političar i uticajna ličnost.

“Ovakve stvari se ne bi trebale dešavati i potrebno je da Vrhovni sud RS odluči po žalbi u što kraćem roku zbog uticaja ovog djela na javnost u pogledu specijalne prevencije, shodno načelima krivičnog prava”, zaključio je banjalučki advokat Dario Sandić.

Iz Vrhovnog suda RS su za Srpskainfo potvrdili da se predmet protiv Nenada Suzića neće ni zakazati u prvoj polovini ove godine.

“Predmet je u Vrhovnom sudu zaprimljen 16. marta 2021. godine po žalbi optuženog Nenada Suzića, njegovog branioca i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka izjavljene na presudu Okružnog suda Banjaluka od 25. januara 2021. godine kojom je Nenad Suzić osuđen na devet godina zatvora”, naveli su iz vrhovnog suda.

Objašnjavaju da se predmeti rješavaju po Planu rješavanja i konkretan predmet nije u Planu do kraja drugog kvartala, odnosno do kraja juna ove godine.

Portalu Srpskainfo je potvrđeno da je za predmet zadužena sudija vrhovnog suda Gorana Mikeš, te da još uvijek nije zakazana sjednica drugostepenog vijeća.

Zanimljivo je da je optuženi Nenad Suzić u pritvoru bio od juna 2019. godine kada je prijavljen slučaj seksualnog zlostavljanja tada učenice osnovne škole, pa sve do decembra iste godine.

Tada dolazi do obrta i optuženi se pušta iz pritvora uz mjere zabrane i to zbog propusta banjalučkog tužilaštva.

Naime, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije ponudilo dokaze koji bi sudu pružili opravdane argumente za produženje pritvora, pa je bivši ministar prosvjete i kulture RS Nenad Suzić optužen za polno nasilje nad djevojčicom, pušten da se brani sa slobode.

Nakon puštanja iz pritvora, Suziću je izrečena mjera zabrane odnosno zabrana prilaska djevojčici na 100 metara.

Info/Foto:Srpskainfo