Bijeljinski srednjoškolci proslavili svoju školsku slavu

27.01.2023.

Bijeljinski srednjoškolci, kao i učenici svih osnovnih škola, obilježili su danas svoju školsku slavu – Sveti Sava. Bila je to prilika da se još jednom, kako istakoše njihovi profesori, nastavnici I direktori škola, prisjetimo svetosavskog nasljeđa, tog velikog duhovnog bogatstva koje je utkano u temelje naše pravoslavne vjere, našeg bića i bivstvovanja.

 

Slavska atmosfera, ispunjena duhovnošću i skromnošću, mogla se osjetiti u svim školama, u bijeljinskoj Gimnaziji “Filip Višnjić”, u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin”, u Ekonomskoj i Poljoprivredno – medicinskoj školi.

 


Milena Stevanović, direktor Gimnazije “Filip Višnjić” kaže je da je školska slava prilika da se prisjetimo svetosavskog nasljeđa.  “To je put istine, čovjekoljublja, znanja koje je izuzetno važno našim učenicima koji će se ostvarivati u nekim svojim budućim profesijama. Upijajući i stičući nova znanja  oni će postati društveno odgovorni članovi našeg društva. Na tom putu istrajavamo,a danas ćemo nagraditi i trinaest učenika koji su u protekloj godini osvojili nagrade na brojnim takmičenjima.

Kum slave, Miroslav Milovanović izrazio je posebno zadovoljstvo što prisustvuje slavi Gimnazije, jer se i on školovao u Gimnaziji.
“ S posebnim emocijama dolazim u ovu školu, pogotovo danas kada slavimo prvog srpskog episkopa, državnika, prosvjetitelja, pjesnika, diplomat, kaže Milovanović.

 


Duško Đurić, direktor Ekonomske škole, ističe da je ovo svečan i uzvišen trenutak za sve prosvjetne radnike u Republici Srpskoj, u Bijeljini i bijeljinskoj Ekonomskoj školi.

“Naše duhovne vrijednosti i izvore te duhovnosti nikada ne smijemo zaboravljati, naprotiv, moramo ih njegovati i prema njima se s poštovanjem odnositi, jer na njima počiva duh našeg naroda. Za našu školu ovo je važan datum, jer pravimo presjek stanja i planiramo strategiju kako dalje da nastavimo u narednom periodu. Trenutno imamo oko 540 učenika od kojih većina, po završetku školovanja, nastavlja nastavlja školovanje na fakultetima”, istakao je Đurić.

U svim srednjim školama pripremljen je i prigodan kulturno – umjetnički program kolažnog tipa kojim su učenici iskazali ljubav i poštovanje prema svetitelju Savi.

 

Bijeljina.com