Bijeljinska bolnica dobila sertifikat priznat širom svijeta

23.06.2022.

Službi za hematološku i biohemijsku dijagnostiku bijeljinske bolnice “Sveti vračevi” uručen je sertifikat ISO 15189 od Instituta za akreditovanje BiH BATA i ona je prva medicinska ustanova sekundarne zdravstvene zaštite u BiH koja je implementirala standard 15189.

Ova akreditacija priznata je u više od 80 zemalja širom svijeta. Na taj način laboratorija može ostvariti saradnju i vršiti razmjenu podataka u ispitivanju ne samo u državi već širom svijeta, saopšteno je iz Bolnice “Sveti vračevi”.

Iz bolnice ističu da je ovaj sertifikat dokaz stalnog ulaganja u kvalitet zdravstvenih usluga i u novu opremu.

Direktor Instituta za akreditaciju BiH Dražan Primorac istakao je da su rezultati dobijeni u akreditiranoj laboratoriji međunarodno priznati.

“Ostali benefiti su smanjenje rizika korištenjem dobro strukturiranih najboljih praksi, prepoznavanje i promovisanje tehničke osposobljenosti osoblja, osiguranje da su rezultati i ispitivanje klijenata tehnički valjani” – naveo je Primorac, koji je uručio ovaj sertifikat.

Primorac je rekao da akreditacija, između ostalog, unosi povjerenje i nivo priznanja zainteresovanim stranama i donosiocima odluka, poboljšava motivaciju zaposlenog osoblja i smanjuje njihove greške, osigurava potporu u slučaju pravnog izazova.

Zamjenik direktora za medicinska pitanja konzervativne grane u bolnici Nela Mitrović rekla je da je misija da ova ustanova ostane najprepoznatljivija Bolnica sekundarnog nivoa i dijelom tercijalnog u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske.

“Ovim standardom dokazujemo tri ključne komponente laboratorija: integritet, nepristrasnost i kompetentnost” – istakla je Mitrovićeva.

Načelnik službe za kontinuirano unapređenje kvaliteta Sanja Milovanović istakla je da je ovaj sertifikat dokaz jednogodišnjeg mukotrpnog i napornog rada, te dodala da je on od velikog značaja za cijelu regiju.

“Pored svih standarda koje smo dobili i na kojima i danas radimo najzahtjevniji za sprovođenje, integrisanje i dobijanje bio je upravo ISO 15189” – rekla je ona.

Izvor: Agencije