Bijeljina obilježila 30 godina od formiranja Vojske RS

12.05.2022.

 

Parastosom poginulim borcima, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje i defileom sa zastavama 18 ratnih jedinica, u Bijeljini je obilježen Dan Vojske Republike Srpske, semberskih ratnih jedinica i 3. pješadijskog Republika Srpska puka.

Podsjećajući da je Vojska Republike Srpske formirana prije tri decenije s ciljem da brani svoj narod i otadžbinu, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović naglasio je da su semberski borci dali veliki doprinos tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Iako je ratna linija bila daleko od Bijeljine, naše jedinice učestvovale su u svim najtežima bitkama na Majevici, u Brčkom i širom Republike Srpske. Koliko su te bitke bile krvave i teške svjedoči podatak da je više od 1000 naših saboraca dalo svoj život u odbrani Republike Srpske. Zato smo danas ovdje da im se poklonimo. Međitim, ne smijemo da zaboravimo ni borce koji su živi. Ako bude trebalo, oni su uvijek spremni da brane otadžbinu“, poručio je Stevanović.

General Vojske Republike Srpske u penziji Pero Mlađenović ocijenio je da su srpski borci od 1992. do 1995. godine časno i u potpunosti izvršili svoj zadatak, braneći Republiku Srpsku.

„12. maja 1992. godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, počele su svijetle stranice istorije Srba zapadno od Drine. Da nije bilo tog datuma, ko zna kakav bi bio istorijski tok ovdje. Stvaranje Vojske Republike Srpske kao nukleusa snage srpskog naroda za odbranu svojih interesa zapadno od Drine, označilo je početak sjajnog perioda istorije i zaloga za budućnost“, istakao je Mlađenović.

Komandant 3. pješadijskog bataljona 3. pješadijskog Republika Srpska puka pukovnik Nebojša Jovanović istakao je da je prošlo 30 godina od kada je srpskom narodu nametnuta odluka da krene u osnivanje Vojske Republike Srpske.

„Na ovaj dan poklanjamo se svetim moštima ljudi koji su za Republiku Srpsku dali najsvetije što su imali, a to su životi, dijelovi tijela i krv. Danas, zahvaljujući njima, živimo u miru i slobodi. Na dan Svetog Vasilija Ostroškog, naš narod 1992. godine odlučio je da se odupre i stane na megdan onima koji su prijetili da ponovo otvore stratišta srpskog naroda – Jasenovac, Jadovno, Gradinu i mnoga druga. Zaslugama Vojske Republike Srpske tako nešto se nije ponovilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu“, ocijenio je Jovanović. On je dodao da su pripadnici 3. pješadijskog Republika Srpska puka nasljednici Vojske Republike Srpske i da baštine njenu tradiciju, a da im je dužnost da i u miru nastave neprestanu borbu za opstanak Republike Srpske.

Gradonačelnik LJubiša Petrović ocijenio je da je Odbrambeno-otadžbinski rat bio isključivo rat za odbranu naših porodica, sela, gradova, škola, crkava, fabrika, šuma i oranica.

„Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas imali slobodu i Republiku Srpsku. Jedinstvo koje su pokazale jedinice Vojske Republike Srpske trebalo bi da bude primjer za sve nas, jer živimo u vremenu punom izazova, kad nam je potrebna sloga i snaga, da ne bismo prokockali sve za šta su poginuli naši sinovi, braća, roditelji, prijatelji“, ukazao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević rekao je da je Vojska Republike Srpske nastala kao nasušna potreba srpskog naroda da se izbori za opstanak i ne doživi ponovo iskustvo poput genocida u Jasenovcu.

„Srpski narod samo onda kada ima svoju državu i uređen sistem može biti siguran da neće doživjeti stradanja kakva su, nažalost, bila kroz našu istoriju. Zato svi moramo biti zahvalni Vojsci Republike Srpske što danas imamo Republiku u kojoj možemo slobodno da živimo, da poštujemo svoje običaje i uređujemo svoj način života. To je zavjet koji moramo nositi čitav život i prenositi ga potomcima“, zaključio je Đurđević.

Bijeljina.com