Bijeljina mora da iskoristi istorijsku šansu i postane privredni centar regije

11.03.2023. - Aktuelno

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić izjavio je danas da su privrednici pokretač svake opštine i grada u Republici Srpskoj, te da Semberija mora iskoristiti sve kapacitete, poput industrijskih zona, izgradnje auto-puta, prekogranične trgovine i turizma, kako bi potvrdila status regionalnog ekonomskog i privrednog centra.

Savić je na panelu pod nazivom “Perspektive privrednog razvoja Bijeljine – industrijske zone – otvaranje novih radnih mjesta”, koji je danas organizovala Koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, istakao da privrednici nisu zadovoljni saradnjom sa Gradskom upravom Bijeljine.

“Mi moramo da razgovaramo o većem budžetu za podsticaje i boljim uslovima za privrednike, jer Bijeljina ne smije da izgubi imidž značajnog trgovinskog centra. Moramo povećati prerađivačke kapacitete, a jedan od uslova je donošenje zakona o podsticajima u privredi”, rekao je Savić.

On je naveo da se u Republici Srpskoj stvaraju povoljniji uslovi za ubrzani ekonomski rast i razvoj, čemu doprinosi kandidatski status za članstvo u EU i brzo formiranje vlasti na nivou BiH.

“U Bijeljini, nažalost, veliki broj privrednika nema šansu da sarađuje sa Gradskom upravom. To se mora promijeniti”, dodao je Savić.

Direktor Razvojne agancije grada Bijeljina Marko Vlačić rekao je da je gradonačelnik LJubiša Petrović tri mjeseca opstruisao isplate po ugovorima o podsticajima za 29 mladih preduzetnika koje je Razvojna agencija potpisala u decembru prošle godine,

“Tek juče smo dobili obavještenje da su sredstva po ugovorima isplaćena, što je još jedan dokaz da Petrović manipuliše budžetskim sredstvima u predizborne svrhe”, naveo je Vlačić.

On je ukazao da je skupštinska većina amandmanima u posljednje dvije godine povećala budžet za Razvojnu agenciju sa 80.000 KM na 400.000 KM, što govori o spremnosti Koalicije “Pokrenimo Bijeljinu” da olakša zainteresovanim građanima pokretanje sopstvenih biznisa i dodatno zapošljavanje radnika.

Panel pod nazivom “Perspektive privrednog razvoja Bijeljine – industrijske zone – otvaranje novih radnih mjesta”, čiji je organizator Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, održan je danas u Centru za kulturu “Semberija“.

Učesnici panela bili su i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović i izvršni direktor Gradskog zanatsko-preduzetničkog udruženja “Preduzetnik” Mile Stević.

Cilj ovog panela bio je da se ukaže na istorijsku šansu koju Bijeljina ima kao privredni, trgovinski, turistički i sportski centar sjeveroistočnog dijela Republike Srpske, ali i na benefite koje grad i njeni stanovnici mogu da ostvare jačom saradnjom lokalne zajednice i republičkih vlasti.

Bijeljina.com