Beograđanki umro muž, a penziju naslijedila njegova ljubavnica

18.09.2023. - Aktuelno

Jedna Beograđanka je prošle jeseni doživjela tragičan gubitak kada je njen suprug iznenada preminuo od srčanog udara. Ova porodična tragedija donijela je sa sobom šokantan obrt kada je postalo poznato da je njen suprug tokom braka održavao tajnu vezu s drugom ženom, koja je kasnije postala poznata kao njegova ljubavnica.

Ono što je još više iznenadilo porodicu jeste saznanje da je suprug zakonski priznao dijete koje je imao s ljubavnicom, pišu Novosti.

Nakon smrti supruga, njegova supruga se suočila s dubokom tugom i izazovima koji su proizašli iz ovog neočekivanog događaja. Međutim, samo nekoliko mjeseci kasnije, odlučila je da podnese zahtjev Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) za porodičnu penziju na osnovu dvoje maloljetne djece koje je imala sa svojim preminulim suprugom.

Nažalost, do trenutka kada je ova priča ispričana, supruga još uvijek nije dobila rješenje o svojoj penziji od Fonda PIO. Međutim, tokom tog perioda, saznala je nešto što ju je dodatno uzdrmalo – saznala je da ljubavnica njene supruge već prima porodičnu penziju za svoje dijete koje je zakonski priznao preminuli suprug.

U ovom čudnom i emotivno teškom trenutku, supruga se obratila Fondu PIO kako bi razjasnila situaciju i saznala zašto se ljubavnici njenog supruga priznaje pravo na porodičnu penziju, dok se njoj još uvijek nije odgovorilo na zahtjev.

Iz Fonda PIO su izneli svoje objašnjenje situacije. Istakli su da, prema zakonu, supruga koja je bila u braku i nije znala za postojanje vanbračne veze svog partnera tokom njihovog zajedničkog života ne može osporiti pravo ljubavnici na penziju za njeno dijete. Ovo pravo se dodjeljuje prema strogim zakonskim kriterijumima, bez obzira na vanbračni status djeteta, ukoliko su ispunjeni određeni uslovi.

Ova priča jasno ilustruje kako se životne okolnosti mogu komplikovati i postati izazovne nakon neočekivanog gubitka. Porodica se suočava sa tugaljom zbog gubitka voljenog supruga i oca, ali i s pravnim pitanjima i birokratskim procedurama koje ponekad mogu izgledati nepravedne i komplikovane.

Pravo na porodičnu penziju u Srbiji nije ograničeno samo na supružnike. Prema zakonu, ovo pravo se može ostvariti i od strane vanbračne partnerke, pod određenim uslovima. Vanbračna partnerka može ostvariti pravo na porodičnu penziju ukoliko je zajednica s pokojnikom trajala najmanje tri godine ili ako ima zajedničko dijete s njim. Ovo pravo se ne dodjeljuje automatski, već se postupak utvrđivanja postojanja vanbračne zajednice pokreće u vanparničnom postupku, koji se inicira na zahtjev vanbračnog partnera. Takođe, zajedno sa zahtjevom za penziju, podnosi se i pravosnažna sudska odluka kojom se potvrđuje postojanje ove zajednice.

Osim supružnika i vanbračne partnerke, pravo na nasljeđivanje penzije mogu ostvariti i drugi članovi porodice umrlog, pod određenim uslovima. Da bi članovi porodice ostvarili to pravo, preminuli član porodice mora da je imao najmanje pet godina staža osiguranja, da je ispunjavao određene uslove ili da je već bio korisnik penzije.

Izvor: Glas srpske