Banjalučki ćevap zaslužuje da postane brend

11.04.2023. - Aktuelno

Banjalučki ćevap decenijama predstavlja zaštitni znak grada, a koliko je ova delicija važna svjedoči i činjenica da je pokrenuta inicijativa za njegovo brendiranje. Ovaj potez doprinijeće boljoj vidljivosti i kvalitetu ovog gastro brenda.

Promotor “Ćevap festa” Nebojša Kuštrinović kazao je za “Glas Srpske” da će brendiranje banjalučkog ćevapa pozicionirati ovu nadaleko poznatu deliciju kao jelo sa nacionalnim porijeklom.

“Prisustvovao sam u petak sastanku u vezi sa ovom inicijativom. Pojedini su kazali da su osnova banjalučkog ćevapa pločica i meso. Međutim, insistiramo na tome da je banjalučki ćevap komplet jelo, koje čine posebna banjalučka lepinja, koja se vijekovima pravi na određeni način, zatim ćevap sa pločicom, koji se pravi od junetine, a uz to ide salata, crveni sjeckani luk”, rekao je Kuštrinović.

Kako je naglasio, dogovoreno je da prije ovogodišnjeg “Ćevap festa” bude održan okrugli sto, da bi i ćevabdžije dale prijedloge i sugestije.

“Potrebno je poštovati način pripreme i konzumacije, jer ne može banjalučki ćevap biti poslužen sa kriškom hljeba i priborom za jelo. On se po tradiciji jede bez upotrebe pribora, odnosno rukama”, kaže Kuštrinović.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo kaže za “Glas Srpske” da je Banjaluka decenijama poznata po svom ćevapu te da bi trebalo unaprijediti ovaj gastro brend.

“Kad je nešto pod zaštitom, više vrijedi i biva prepoznatljivije kod turista. Tako će i ćevap, ako bude zaštićeni proizvod sa oznakom geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane, dobiti i dodatnu vrijednost. Veoma je važno kvalitet bude standardizovan, jer je brend garancija kvaliteta”, kazao je Šukalo.

Dodao je da je potrebno ujednačiti kvalitet i recepturu, kada gost dođe u restoran sa oznakom banjalučkog ćevapa da bude siguran da će dobiti pravi banjalučki ćevap.

“Bitno je da se zna šta je ćevap i od kojih sastojaka se pravi. Dakle, mora biti banjalučka lepinja, pločica sa četiri fingera i luk uz to”, kazao je Šukalo.

Dalibor Šajić iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Srpske “Horeka” naglasio je da će banjalučki ćevap biti zaštićen kao nacionalno jelo sa geografskim porijeklom.

“U toku je osnivanje radne grupe zadužene za brendiranje. Već imamo prepoznatljiv brend, koji će na ovaj način biti ozvaničen i postati nešto čime se Banjaluka ponosi”, rekao je Šajić.

Izvor: Glas Srpske / Jana Kezić