Apel građanima za doprinos bezbjednom održavanju izbora

22.09.2022.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić ocijenio je da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i pozvao građane i sve političke subjekte da daju svoj doprinos kako bi predstojeći izbori protekli bezbjedno.

Terzić je na konferenciji za novinare istakao da je u toku sprovođenje planskih aktivnosti na bezbjednom održavanju opštih izbora 2. oktobra koje uključuju obezbjeđivanje predizbornih javnih skupova u organizaciji političkih subjekata koji su u toku, obezbjeđenje glasačkog materijala dostavljenog u depoe gradskih i opštinskih izbornih komisija, kao i aktivnosti na obezbjeđenju izbora i postizborne aktivnosti.

On je rekao danas da su u avgustu nadležnim tužilaštvima podnijeli 56 izvještaja protiv 64 lica zbog osnova sumnje da su počinili 70 krivičnih djela, a koeficijent ukupne rasvijetljenost iznosi 89 odsto.

“Evidentirano je 29 krivičnih djela protiv imovine, četiri krivična djela privrednog kriminaliteta, u dva slučaja prevara u osiguranju, pronevjera i nedozvoljena trgovina”, izjavio je Terzić.

On je naveo da je u avgustu evidentirano 55 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, prekršaje je počinilo 69 lica, a zabilježeno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda kojih je evidentirano 106 i u ovim udesima nije bilo poginulih, dok je teže povrijeđeno šest lica, a lakše 26.

Načelnik sektora kriminalističke policije Srđan Gajić rekao je novinarima da je u avgustu evidentirano 11 krivičnih djela protiv života i tijela, a koeficijent rasvijetljenosti ovih djela je 100 procenata.

“Nisu registrovana krivična djela protiv polnog integriteta, ali su evidentirana dva krivična djela iz oblasti seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, odnosno obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina i krivično djelo polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina”, naveo je Gajić i dodao da su nadležnim tužilaštvima u vezi ovih djela podnesena dva izvještaja protiv dva lica.

Prema njegovim riječima, zabilježeno je i jedno krivično djelo u oblasti visokotehnološkog kriminaliteta i podnesen izvještaj protiv jednog lica, dok je ukupan broj krivičnih djela i prekršaja u oblasti zloupotrebe opojnih droga 12 u proteklom mjesecu. Gajić je rekao da je među prijavljenim za krivična djela 59 muškaraca i pet žena, među kojima je devet povratnika u izvršenju krivičnih djela, a zabilježeno je šest maloljetnih izvršilaca krivičnih djela. Načelnik sektora policije  Igor Kapikul rekao je da se javni red i mir najčešće kršio tučom i fizičkim napadom u 24 slučaja, vrijeđanjem 11, svađom, vikom i nepristojnim ponašanjem devet i u osam slučajeva ugrožavanjem bezbjednosti prijetnjom napada na život i tijelo. Inspektor za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekao je novinarima da je stanje u ovoj oblasti povoljno zbog značajno manjeg broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima.

Prema njegovim riječima, u avgustu su vozači pod dejstom alkohola prouzrokovali 18 saobraćajnih nezgoda, ili 19 odsto od ukupnog broja, registrovana su 3.853 prekršaja, iz saobraćaja su isključena 202 vozača, od čega 170 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 16 zbog upravljanja vozilom prije sticaja vozačke dozvole, osam zbog odbijanja podvrgavanju provjeri na prisustvo droga u organizmu. Knežević je najavio nastavak akcija pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na brzinu i vožnju pod dejstvom alkohola.

Izvor:Srna