Ako vas je snimila kamera za prekoračenje brzine to ne mora da znači da ste krivi i da morate platiti kaznu?!

30.05.2022.

Na području Republike Srpske postavljene su kamere koje prate brzinu kretanja automobila, te se vozačima koji prekorače propisanu brzinu dostavljaju kazne. Ipak, zna se desiti da kamera evidentira vozilo koje nije u prekršaju. U takvim slučajevima, vozačima koji nisu počinili prekršaj, se preporučuje da se obrate Policijskoj stanici za obradu prekršaja.

“U određenom, veoma malom broju slučajeva, dogodi se da kamera evidentira vozilo koje nije u prekršaju (dva vozila koja istovremeno prođu kroz vidno polje kamere – preticanje vozila i sl.), ali se takvi slučajevi ispravljaju neposredno od strane policijskih službenika koji vrše obradu prekršaja prije slanja Obavještenja stranci i koji uvidom u fotografije i snimak prekršaja izvrše naknadni, ručni unos tačnih podataka”, kazali su nam u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Potrebno je obratiti se Policijskoj stanici

Ipak, navode u MUP-u, ukoliko se desi da policijski službenik nije uočio nepravilnost prilikom obrade prekršaja, vozač kojem je stigla kazna za prekršaj koji nije počinio ima mogućnost da se obrati Policijskoj stanici za obradu prekršaja.

“Ukoliko bi se dogodilo da policijski službenik nije uočio nepravilnost prilikom obrade prekršaja i takvo jedno Obavještenje i prekršajni nalog budu poslati licu koje nije počinilo prekršaj, isto lice ima mogućnost da se obrati Policijskoj stanici za obradu prekršaja, te uočena nepravilnost, kao i u svim drugim slučajevima u kojima lice, kojem je upućeno Obavještenje, nije počinilo prekršaj (npr. slučajevi kada je lice samo vlasnik vozila, a nije istim upravljalo u vrijeme prekršaja), bude naknadno ispravljena u korist građana”, pojašnjavaju u MUP-u.

Dodaju da se istinitost navoda vozača, koji tvrdi da nije upravljao vozilom, utvrđuje i dokazuje posredstvom ličnih i materijalnih dokaza kojima raspolažu, a u pravcu dokazivanja odgovornosti lica koje jeste upravljalo vozilom i počinilo prekršaj.

Za “službena vozila” se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine

Kako navode u MUP-u, za vozila službe hitne pomoći, vatrogasna vozila, vozila policije i sudske policije, vojna vozila, vozila granične policije BiH, zatvorske policije kao i vozila pod pratnjom, koja u skladu sa zakonom i posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i zvučne signale se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine.

Pravila za vozila sa inostranim registarskim oznakama

Takođe, vozila sa inostranim registarskim oznakama koja prekorače brzinu kretanja bivaju evidentirana u sistemu kao vozilo kojim je počinjen prekršaj.

“Kažnjavanje vozača takvih vozila vrši se u direktnoj kontroli saobraćaja od strane policijskih službenika na terenu. Za prekršaje koji su evidentirani specijalizovanim vozilima (presretačima) kažnjavanje se može vršiti i neposredno po uočenom – evidentiranom pekršaju, a u ostalim slučajevima (prekršaj evidentiran stacionarnim radarom) sankcionisanje se vrši prilikom redovne kontrole učesnika u saobraćaju”, pojasnili su u MUP-u.

Kazne od 50 do 1.000 KM

Uručenje kazni odnosno Obavještenja o počinjenom prekršaju i prekšajnih naloga,  u MUP-u kažu da se vrši u razumnom roku, tj. u zavisnosti od broja evidentiranih, a neobrađenih prekršaja.

Kako navode, za prekršaje prekoračenja brzine, kao sankcije, predviđene su novčane kazne i zaštitne mjere u rasponu, kao i kazneni bodovi, u zavisnosti od visine prekoračene brzine.

Stoga, Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćana na putevima u BiH poznaje sljedeća prekoračenja brzine:

  • prekoračenje brzine od 10 do 20 km, za koje je predviđena novčana kazna od 50 KM;
  • prekoračenje brzine od 20 do 30 km, za koje je predviđena novčana kazna od 100 do 300 KM, kao i izricanje zaštitne mjere “zabrane upravljanja motornim vozilom“ u trajanju od 1 do 4 mjeseca i 2 kaznena boda;
  • prekoračenje brzine preko 30 km, za koje je predviđena novčana kazna od 400 do 1.000 KM, kao i izricanje zaštitne mjere “zabrane upravljanja motornim vozilom“ u trajanju od 2 do 6 mjeseci i 2 kaznena boda.

“Potrebno je napomenuti da policijski službenici Policijske stanice za obradu prekršaja prekršajnim nalogom mogu izreći samo minimalne iznose gore navedenih novčanih kazni i zaštitnih mjera u najkraćem trajanju”, zaključili su u MUP-u.