Šta rade i čime se bave nevladine organizacije?

07.06.2024. - Društvo

U evidenciji bijeljinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti registrovano je 90 udruženja koja djeluju na području grada Bijeljina.

Šta je cilj njihovog organizovanja?

Udruženja i fondacije koje djeluju na području Bijeljine dio su neprofitnog sektora koji predstavlja partnera u ukupnim društvenim naporima za svestraniji razvoj lokalne zajednice. Nevladine organizacije imaju ulogu vodiča u pružanju usluga i društveno korisnog rada, omogućujući građanima da se uključe u dijalog na nivou lokalne zajednice, čime doprinose demokratizaciji društva.

Četrnaest djelokruga rada i aktivnosti

Udruženja se bave različitim aktivnostima, kao što su socijalno – humanitarne, očuvanje tradicije i kulture, zaštita životne sredine i ekologija, osnaživanje žena, razvoj poljoprivrede (proizvodnja voća i povrća), zaštita ljudskih prava, promovisanje nacionalnih manjina, zaštita interesa potrošača, razvoj omladine, ostvarivanje prava penzionera, ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom, ostvarivanje prava izbjeglog i raseljenog stanovništva, razvoj inovatorske djelatnosti i zaštita djece bez roditeljskog staranja.

 Na području grada neka udruženja djeluju regionalno na teritoriji više opština, odnosno gradova. Neka udruženja formiraju saveze, koalicije ili neke druge oblike asocijacija radi lakšeg i efikasnijeg djelovanja.

U prošloj godini Gradska uprava finansirala je projekte udruženja građana, odobrivši ukupno 59 projekata, u ukupnom iznosu od 172.959 KM. Udruženjima koja se bave kulturom, očuvanjem tradicije i običaja od tog finansijskog kolača dodijeljeno je 63.729 KM, udruženjima koja se bave pravima osoba sa invaliditetom, kao i pravima djece s poteškoćama u razvoju 30.450 KM, omladinskim udruženjima 17.700 KM, udruženjima koja se bave ekologijom i zaštitom životne sredine 23.400 KM, udruženjima koja se zalažu za prava nacionalnih manjina pripalo je 8.610 KM, sportskim udruženjima 8.400 KM, humanitarnim organizacijama 1.300 KM, dok je ostatak od 19.370 KM pripao ostalim udruženjima.

U Bijeljini egzistiraju 23 udruženja koja imaju status od opšteg interesa i za njihove aktivnosti u prošloj godini izdvojeno je ukupno 182.000 KM.

Bijeljina.com