Rodilo je dobro, ponijela godina

15.07.2022. - Društvo

Petkom i utorkom semberski i podmajevički proizvođači povrća i voća svoje proizvode iznose na bijeljinsku zelenu pijacu.

U raznobojnoj paleti boja i nijansi, koja se uočava na pijačnim tezgama, prepoznaje se kvalitet i raznovrsnost proizvoda koji mame kupce. Cijene su, tvrde prodavci,  neznatno veće u odnosu na prošlu godinu,

Ono što se ne prepoznaje na izloženoj robi to je znoj i muka semberskog seljaka koji je sve proizveo i dovezao na pijacu. Kupci tvrde da je sve puno skuplje nego ranijih godina i da je kupovna moć značajno oslabila u odnosu na raniji period.

Često se povrće i voće kupuje na komad, ali ni to više nikoga ne iznenađuje. Mijenjaju se životna i ekonomska pravila. Sve se svodi na princip ponude i potražnje.

Iako je sezona domaćeg voća i povrća  tek nedavno otvorena, na tezgama ima svega u izobilju.

Prodavci kažu da je kvalitet neupitan, te da je ponuda nešto bolja nego u isto vrijeme prošle godine.

“Rodilo je, ponegdje i prerodilo. Ljudi su nasijali svega i sada je povrće prispjelo za pijacu. Možete vidjeti da paradajza ima u izobilju, paprika, luka, krompira, plavog patlidžana, ali i  sezonskog voća, kao što je konzumna šljiva, kajsija, breskva, malina, kupina, borovnica, smokva. Stigao je i semberski bostan, lubenice i dinje koje su na visokim temperaturama sazrele i odličnog su ukusa”, rekao nam je jedan od pijačnih prodavaca koji već dvadesetak godina prati stanje ponude i potražnje na bijeljinskoj Zelenoj pijaci.

Inače, bijeljinska Zelena pijaca je nekada važila za jednu od najbolje snabdjevenih pijaca u regionu.

Povrćem i voćem sa ove pijace snabdijevali su se i kupci iz drugih gradova, pogotovo u vrijeme pripremanja zimnice. Kvalitetan paradajz za kuvanje i pripremanje soka može se dobiti po cijeni od jedne KM za kilogram.

Uskoro će uslijediti priprema pekmeza od šljiva i raznih prerađevina od voća i povrća.

Sve  se to može, uz oprobane recepture naših majki i baka, pripremiti tokom ljeta i rane jeseni.

Bijeljina.com