Ozbiljnije zime i i većeg snijega za sada nema u najavi

07.12.2023. - Aktuelno

Federalni meteorolozi izdali su vremensku prognozu sa izgledima vremena kakvi se prognoziraju za područje Bosne i Hercegovine do 21. decembra.

Responsive image

Na osnovu prognoze meteorologa sa BHMeteo.ba, danas je iznad većeg dijela zemlje tmurno, dok se više sunčanih intervala očekuje na zapadu Bosne i u Hercegovini.

U dijelovima centralne, istočne i sjeveroistočne Bosni još malo “sitnih” padavina, na granici kiše i snijega. Zapuhat će slab do umjeren sjeverac a u Hercegovini bura – prohladno.

Za petak se prognozira stabilnije vrijeme, a veći dio zemlje će nakratko obasjati i sunce. Nešto više oblačnosti zadržat će se na krajnjem istoku i sjeveroistoku Bosne, dok je po kotlinama i duž riječnih tokova moguća dugotrajna magla. I dalje prohladno, u jutarnjim satima nerijetko mraz, ali uobičajno za ovo doba godine.

“Generalno do kraja ove sedmice bez značajnijeg otopljenja, ali nema ni neke jake zime. Veće padavine za ovu sedmicu su završile, ostaje još lokalno ‘sitno’ istih sutra i u nedelju. Početkom iduće sedmice zatopljenje koje bi uz temperaturni inverziju kotlinama i nizinama uslovilo maglu. U drugom dijelu naredne sedmice rastu šanse za zahlađenje i padavine”,zaključuju sa BHmeteo.ba.

Što se tiče temperatura, iz FHMZ-a očekuju da će minimalne temperature zraka varirati od -6°C do -1°C u Bosni, na području Hercegovine od 0°C do 4°C. Najviše dnevne između -1°C i 4°C u Bosni do 8°C na jugu zemlje.

“Početkom naredne sedmice (11.12.) preovladavat će pretežno oblačno i stabilno vrijeme. Od srijede moguće su nove padavine koje bi mogle biti i obilnije. Padavine bi trebale biti u obliku kiše na većem dijelu zemlje. Snijeg se očekuje u višim područjima”, prognoziraju iz FHMZ-a.

Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do 18. decembra. Jutarnje temperature kretat će se između -1°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 11°C, u Hercegovini do 15°C.

Izvor: Klix