Anketa Centralne banke BiH. Banke u BiH očekuju povećanje potražnje kredita za preduzeća

22.11.2023. - Aktuelno

Banke u BiH imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u četvrtom kvartalu, dok istovremeno očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kreditima, pokazuje anketa Centralne banke BiH.

Responsive image

Za četvrti kvartal banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu, dok će standardi za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita preduzećima ostati nepromijenjeni.

Banke su izvjestile da je u trećem kvartalu došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima.

Glavni faktori koji su uticali na povećanje potražnje za kreditima vezani su za povećanu nabavku trajnih potrošačkih dobara, kupovinu nekretnina i drugi izvori finansiranja stanovništva, dok je štednja stanovništva imala negativan uticaj na potražnju stanovništva.

U trećem kvartalu došlo je do neznatnog pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite, dok su standardi za odobravanje stambenih kredita ostali nepromijenjeni.

Banke su navele da je potražnja preduzeća za kreditima nastavila da raste i u trećem kvartalu, kao i da je potražnja za dugoročnim kreditima veća od potražnje za kratkoročnim.

U trećem kvartalu u odnosu na prethodni, došlo je do neznatnog povećanja odbijenih zahtjeva za kreditima.

Izvor: Mondo