Dom zdravlja četvorogodišnjaku izdao avansnu fakturu (Foto)

16.10.2023. - Društvo

Dom zdravlja Banjaluka uslovio je liječenje četvorogodišnjaka izdavanjem avansne fakture na njegovo ime ili da banalizujemo: dok dijete od četiri godine ne uplati unaprijed fakturu, ne može da se liječi.

Zdravstvena zaštita

Zdravstvena zaštita

Kako su rekli iz ove zdravstvene ustanove za portal banjaluka.com, rješenje ovog problema, nisu oni nego Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Našem portalu obratio se roditelj maloljetnog djeteta, koje nije moglo da bez plaćanja, dobije zdravstvenu uslugu u banjalučkom Domu zdravlja, jer su tvrdili da je dijete neosigurano uprkos tvrdnjama roditelja da su doprinosi bili uredno plaćeni. Čak i da nisu, djeca imaju ustavno garantovano besplatno liječenje.

“Djetetu su trebali da urade nalaze, ali su nam kazali da nije osigurano i da je potrebno da se najprije plati ta usluga. Doprinosi se na vrijeme plaćaju i kad smo rekli da provjere, kazali su da nije do njih, te da im je tako navedeno u IZIS sistemu”, kazao je jedan od roditelja djeteta kome su u DZ Banjaluka izdali fakturu.

Doprinosi uredno plaćani

Kako je istakao, nakon toga su na ime četvorogodišnjaka izdali avansnu fakturu. Ističu da je nečuveno da se odbije bilo koja zdravstvena usluga maloljetniku, a kamoli zbog greške u sistemu.

“Šta bi se desilo da je bio hitan slučaj? Ko bi odgovarao za to?”, kazao je ovaj roditelj dodavši da su taj dan platili dio laboratorijskih usluga

Dom zdravlja ne može utvrditi kome su izdali fakturu

Obratili smo se banjalučkom Domu zdravlja, navodeći datum izdavanja fakture, kao i njihovo objašnjenje zašto je ista izdata maloljetnoj osobi.

“U Domu zdravlja Banjaluka registrovano je oko 32.000 maloljetnih lica, te ne možemo sa sigurnošću tvrditi kome smo izdali fakturu ukoliko nemamo adekvatne i precizne podatke o pacijentu”, odgovorili su iz DZ Banjaluka.

Adresa rješenja problema je FZO RS

Kažu su da razumiju nezadovoljstvo pacijenata i nastojanja da ukažu na nepravilnosti koje se dešavaju, ali tvrde da nisu u mogućnosti sami riješiti problem koji se u posljednje vrijeme veoma često dešava.

“Za rješavanje te situacije ponovo ćemo se obratiti FZO RS i ukazati na poteškoće sa kojima se susreću pacijenti i zdravstveni radnici, a za koje nisu krivi, a niti odgovorni. S obzirom na to da naša Ustanova isključivo radi u IZIS-u, osoblje koje koristi ovaj program dužno je da postupa u skladu sa podacima koji su vidljivi u istom”, rekli su u DZ Banjaluka dodajući da su nekoliko puta imali problem utvrđivanja statusa zdravstvenog osiguranja kod pacijenata zbog čega su se više puta pismeno obraćali FZO RS.

Kako su rekli, pravo djeteta na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda je Ustavom zagarantovano pravo, te je neophodno da status osiguranja djeteta uvijek bude aktivan.

“Ističemo da su naši zdravstveni radnici svakodnevno izloženi izuzetno neprijatnim situacijama u smislu agresivnog i neprimjerenog ponašanja, te uvredama, psovkama i prijetnjama od strane pojedinih pacijenata i njihove pratnje”, naglasili su u DZ Banjaluka dodavši da sa većinom pacijenata imaju dobru saradnju.

Advokat Dragana Stanković upoznata je sa ovim slučajem. Kako je rekla za banjaluka.com zbog greške FZO RS, DZ u Banjaluci je tvrdio da je dijete neosigurano, te je uplata za dio usluge tražena avanasno, odnosno prije pružanja usluge.

“To znači da je DZ u Banjaluci uslovio djetetu pružanje usluge novčanom uplatom. Nije postojala opcija da se faktura za usluge dostavi roditeljima i da je oni u nekom roku uplate ili da se u međuvremenu otkloni greška kod Fonda, pa da se usluga naplati iz javnih sredstava posredstvom Fonda”, rekla je Stankovićeva.

Stanković: Javna vlast zanemaruje ustavnu garanciju

Kako kaže, prema njenom mišljenju ovakvo postupanje je suprotno ustavnoj garanciji iz Ustava RS koji za djecu, trudnice i stara lica propisuje pravo na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda neposredno na osnovu Ustava i da se za te kategorije zakonom ne mogu propisivati uslovi za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda.

“Za djecu uopšte ne bi trebalo da se uslovljava zdravstvena zaštita iz javnih prihoda bilo kakvim uplatama i statusima, pa ni uplatom doprinosa, niti kakvim greškama u sistemu. Djeci kao najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, koja ne može da se zauzme za sebe, da privređuje, i da finansira bilo kakve usluge, te zavisi u potpunosti od odraslih u svome okruzenju, donosilac Ustava je obezbijedio posebnu zaštitu”, rekla je Stankovićeva dodavši da se vidi da sada javna vlast tu ustavnu garanciju zanemaruje.

S obzirom da Dom zdravlja u Banjaluci našem portalu nije mogao da dostavi više informacija, ostaje nepoznate da li je ovaj slučaj izolovan ili su više puta uslovljavali pružanje zdravstvenih usluga djeci avansnim uplatama.

Podaci računa

Podaci računa

Banjaluka.com / Autor: J. Stanić