Počela grejna sezona u Bijeljini

16.10.2023. - Društvo

Kotlovi u Gradskoj toplani već su aktivirani i od nedjelje, petnaestog oktobra, počelo je zagrijavanje  stambenih i poslovnih objekata na području grada koji su povezani na gradsku toplovodfnu mrežu, potvrdio je za “Bijeljina.com” Dušan ilić, vršilac dužnosti direktora u Javnom preduzeću “Gradska toplana”.

“Imamo dovoljno uglja na zalihama za ovu grejnu sezonu. Oko 300 tona  nam je ostalo iz prošle godine. Novi ugalj ugovoren je po cijeni nižoj od prošlogodišnje za oko šest KM o toni. Cijena grijanja ostaje nepromijenjena i nije mijenjana od 2010. godine.

Grijanje za fizička lica iznosi 2,75 KM po metri kvadratnom stambene površine, dok za pravna lica iznosi 5,78 KM po metru kvadratnom poslovnog prostora, sa uračunatim PDV – om. Toplana zagrijana ukupno oko 60.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, a u međuvremenu je završen i remont postrojenja”, kaže Ilić,  ističući da za jednu grejnu sezonu treba obezbijediti od 4.200 do 4.500 tona uglja, zavisno od toga kakva će biti zima.

Mnogi daju prednost toplovodnim pumpama

Što se tiče proširenja toplovodne mreže, Ilić kaže da je interesovanje potencijalnih korisnika splasnulo, jer su se u međuvremenu mnogi odlučili na ugradnju toplotnih pumpi.

“Mi imamo mogućnost da priključimo još stotinjak stanova na toplovodnu mrežu, ali nema zainteresovanih. Muzička škola je iskazala interes za priključenje na gradsku toplovodnu mrežu, ali se čekalo na obezbjeđenje neophodnih tehničkih uslova za priključenje”, kaže Ilić. Što se tiče mogućeg zagrijavanja stambenih i poslovnih objekata na gas, o čemu se godinama priča u gradu i svakog januara iznova najavljuje gas kao novi energent, Ilić kaže da bi to podrazumijevalo i značajna investiciona ulaganja u Gradsku toplanu, počevši od izgradnje jedne podstanice za smanjenje pritiska, do niz drugih tehničko – tehnoloških pretpostavki koje bi trebalo ispuniti.

Cijene ogreva paprene i ove jeseni

Tradicionalno, decenijama već, najzastupljeniji vid zagrijavanja prostorija u kojima se živi i radi u Bijeljini je drvo i ugalj, ali u posljednje vrijeme mnogi se odlučuju i za pelet, što je malo skuplja varijanta za zagrijavanje prostorija.

 

Radomir Stojanović, vlasnik preduzeća “MP komerc” koje se godinama bavi prodajom uglja i ogrevnog drveta, kaže da imaju dovoljno bukovog i cerovog drveta u prodaji, te da metar kubni košta 150 KM, sa uslugom prevoza.

“Što se tiče uglja, imamo ugalj “kreka”  po cijeni od 220 KM po toni i ugljevički ugalj koji košta 230 KM po toni. Ovo je vrijeme kada mnogi Bijeljinci razmišljaju o nabavci ogreva, te smo se i mi pripremili da ga ima dovoljno na našem skladištu”, kaže Stojanović.

Što se tiče peleta, krajem jula tona peleta se mogla nabaviti po cijeni od 500 do 540 KM po toni.

Bijeljina.com