Hoće li u Srpskoj biti dovoljno svinja za svinjokolj

11.10.2023. - Poljoprivreda

Negoslav Lukić, koordinator za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, poručio je u “A jutru” da je situacija sa afričkom kugom svinja trenutno povoljna, iako ova zaraza još uvijek nije potpuno pobijeđena.

ho__e_li_u_srpskoj_biti_dovoljno_svinja_za_svinjokolj184.jpeg

“Ne možemo reći da smo pobijedili afričku kugu svinja, ali smo spriječili širenje”, rekao je Miljević i apelovao na odgovornost.

“Mi trenutno imamo identifikovano 1.115 žarišta. Od početka autanazirano 48.000”, istakao je Miljević, prenosi ATV.

Kako je rekao, trenutno nemamo nijedno aktivno žarište, ali je oprez i dalje neophodan.

Glavni republički inspektor za veterinarstvo Vladimir Miljević poručio je da postoje pojedinci koji neodgovornim ponašanjem otežavaju borbu protiv afričke kuge.

On je rekao da će kazne koje su na snazi uroditi plodom, i najavio krivične porijava protiv neodgovornih.

Govoreći o predstojećem svinjokolju, Lukić je rekao da je klanje svinja za vlastite potrebe, ali da je potrebno da se obezbijedi prostor gdje se svinje mogu oprati i izvršiti dezinfekcija.

Takođe, svi za svinjokolj moraju pribaviti uvjerenje da je svinja zdrava.

“Apelujemo na domaćine, kao i na lovce, da se uzorci dostavljaju veterinarskoj stanici”, rekao je Lukić.

Još jedan uslov je da, ukoliko se svinje nalaze u zaraženom krugu, obavzeno je uzeti uzorak zemlje i tek ukoliko su i jedan uzorak negativni može se koristiti meso.

“Nadamo se da će biti dovoljno mesa. Nema mjesta panici, mi se uzdamo u našu domaću proiozvodnju. Na snazi je mjera obilježavanja svih svinja i apelujem na sve farmere da o trošku ministarstva obilježe svoje životinje.

Izvor: Bl portal