Afrička kuga svinja u Srpskoj pod kontrolom (VIDEO)

09.10.2023. - Poljoprivreda

Prošle sedmice u nekoliko opština u Hercegovini utvrđeno je prisustvo afričke kuge svinja, a razlog je nelegalni promet životinja iz ugroženih područja.

luki____afri__ka_kuga_svinja_u_srpskoj_pod_kontrolom__video_58.jpeg

 Trenutna epidepiološka situacija u Republici Srpskoj je povljna, ali i dalje neizvjesna i nema mjesta opuštanja – rekao je u našem Јutarnjem programu koordinator resora za veterinarstvo, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede Negoslav Lukić.

U ovom trenutku detektovano je 1.106 žarišta od samog početka izbijanja afičke kuge svinja.

Naveo je da je situacija trenutno pod kontrolom, posebno u Posavini i Semberiji koje su bile najviše pogođene afričkom kugom.

 Nema novih žarišta, a čim se pojavi novi slučaj kolege izlaze na teren i preduzimaju mjere zakonom propisane. Ranije je bilo dnevno 30 do 35 žarišta, a sada već preko mjesec dana nema novih prijava – rekao je Lukić.

Istakao je da se pokušava sve vratiti stanje kao i prije izbijanja afričke kuge svinja.

“Ali da bi se to desilo potrebno je da građani poštuju propisane mjere, uz pomoć veterinara”, istakao je Lukić.

Rekao je da u se Hercegovini i Palama pojavljuju nova žarišta afričke kuge svinja zbog nepoštovanja mjera lokalnog stanovništva.

Takođe se apeluje stanovnicima za zimu, da za zimokolj da nabave papire da su životinje zdrave. 

“Ministarstvo apsolutno ima sluha za tradiciju našeg naroda. Potrebno je obezbjediti adekvatan prostor, i da se uzorci mesa obavezno dostave na pregled veterinarskoj oganizaciji”, napominje Lukić.

Izvor:RTRS